La ciutadania no votarà els concerts de la Festa Major de Terrassa

La proposta de la CUP es descarta per ser "inviable tècnicament", tot i que pot ser un primer pas per a una festa més participativa

La regidora de la CUP Maria Sirvent ha presentat la proposta al ple d'aquest dijous.
La regidora de la CUP Maria Sirvent ha presentat la proposta al ple d'aquest dijous. | Joaquim Albalate
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:26h
La ciutadania no escollirà, finalment, els concerts de Festa Major. Tot i la bona voluntat d'alguns grups municipals per fer la festa més participativa, la complexitat tècnica de la proposta i la negativa d'altres grups han fet que la votació per triar quins grups actuen a la festa gran de la ciutat hagi d'esperar.

La regidora de la CUP, Maria Sirvent, ha desenvolupat la seva proposta, que pretenia que "el que es fa en un grup petit s'obri tenint en compte la ciutadania". La idea era, a partir de la graella definida de concerts, que es pogués escollir entre diversos artistes d'un estil concret, compensant, això sí, el gènere i la llengua, amb una major presència de grups locals i equilibrant, també, els diners que es destinen a cada concert.

Mentre que el regidor del PP, Álex Rodríguez, s'ha mostrat entusiasmat amb la proposta, que ha considerat molt ben treballada, David Aguinaga de Ciutadans s'hi ha mostrat en contra, davant del fracàs d'altres processos participatius, i del caos que suposaria fer una tria entre 150 artistes. A més, Aguinaga ha considerat que seria una festa "endogàmica" i sense participació si no hi hagués artistes de volada.

Per la seva banda, Pep Forn, d'ERC-MES, i Marta Rius, de Terrassa en Comú, han coincidit a valorar positivament la participació a la Festa Major, tot i que han considerat que limitar-ho als concerts és insuficient. Forn ha recordat que es va presentar una moció fa mesos per millorar la participació de Festa Major, de la qual, ha dit, cal canviar la manera de funcionar.

El regidor de Cultura, Jordi Flores, s'ha defensat un altre cop de les crítiques per, suposadament, no haver volgut negociar la proposta. Flores ha dit que la Festa Major és un èxit contrastat, que omple cada any els concerts, i la programació de la qual ha guanyat un premi ARC. 

L'edil ha considerat que el que es buscava era un titular i no ha entès que s'hagués de canviar una cosa que ja funciona bé, i ha fet una pinzellada dels motius tècnics pels quals la proposta era inviable, com el fet de treballar d'un any per l'altre, i ha explicat que, per programar, cal coneixement i experiència. El tinent d'alcalde de Cultura, Amadeu Aguado, s'ha expressat en la mateixa línia.

Tot i el fracàs de la proposta, els grups municipals s'han emplaçat a parlar davant d'una proposta "ben intencionada", que podria obrir la caixa de pandora de la participació a la Festa Major de Terrassa, un tema sempre polèmic tant políticament com entre la ciutadania.