Mina afirma que el govern actua «de forma desconcertant» en l'afer de l'aigua

Ho demostra la nova pròrroga del servei d'aigua que hauran de demanar | La companyia lamenta la "inseguretat" que pateixen els treballadors davant de la incertesa

Seu de Mina, Aigües de Terrassa.
Seu de Mina, Aigües de Terrassa. | MPAT
Redacció
23 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:47h
Mina Públiques d'Aigües de Terrassa ha sortit al pas de la informació publicada per La Torre en què el govern afirmava que una nova pròrroga seria "inevitable" perquè la Llei d’Estabilitat Pressupostària no hauria permès a l’Ajuntament de Terrassa constituir una nova societat, ni fer front a cap despesa indemnitzatòria.

La companyia ha informat que el 13 de febrer va presentar un conjunt d'al·legacions al Pressupost Municipal de Terrassa del 2017, amb l'objectiu de saber com es faria front a una possible gestió directa de l'aigua per part de l'Ajuntament, ja que la llei 2/2012 obliga les administracions públiques a donar compliment a les regles d'estabilitat pressupostària, de sostenibilitat financera i de despesa.

L'empresa ha recordat que l'Ajuntament va incomplir la regla de la despesa el 2015 i va haver d'elaborar un Pla Econòmic-Financer pel 2016 i 2017, que encara està vigent i implica un seguit de limitacions i condicionants. Per exemple, entre aquests, no es pot constituir cap nova empresa, així que la gestió de l'aigua s'hauria d'assumir directament per l'Ajuntament.

Si fes això, però, l'Ajuntament no podria assumir la subrogació dels treballadors de Mina, ja que hauria de seguir els procediments d'igualtat, mèrit i capacitat, i, a més, la contractació de personal nou també es troba limitada a la Llei General de Pressupostos de l'Estat.

Per això, Mina va al·legar que els pressupostos del 2017 eren incompatibles amb els acords que va prendre el Ple el passat 1 de desembre. I, davant de la "sorprenent" opció d'una nova pròrroga del servei, Mina creu que el govern municipal demostra, "una vegada més, que actua de forma desconcertant i sense tenir realment en compte la situació singular de Terrassa".

Mina demanava en les al·legacions que el Pressupost s'adaptés de manera realista als costos reals d'una gestió directa del servei, i lamenta, amb aquest nou gir dels esdeveniments, la situació d'inseguretat en els llocs de feina "que està patint tota la plantilla", i, també, que inversions estratègiques com ara la millora del gust, no poden veure la llum per la situació actual.

La companyia ha volgut aclarir que el suposat fons de reversió de la companyia no existeix, sinó que es tracta d'una provisió econòmica acordada amb l'Ajuntament el 2011 per cobrir possibles reparacions o inversions com a conseqüència de defectes greus en la infraestructura.

Tanmateix, Mina ha volgut ser prudent i, quan tingui la resposta oficial de l'Ajuntament a les al·legacions, tornarà a expressar-se, tot i que ha volgut demanar al govern que valori "tots els condicionants i s'assegui a dialogar amb l'objectiu comú d'estudiar la millor proposta de servei de qualitat i a un preu just per a Terrassa".