L'AMTU reclama a l'Agència Tributària que eximeixi de l'IVA al transport públic

L'Agència Tributària espanyola reclama als operadors el 10% en concepte d'IVA de les aportacions que les administracions públiques realitzen per la prestació del servei de transport | A Terrassa, el pagament de l'IVA suposaria un cost extra de 650.000 per a l'Ajuntament

Redacció
21 de febrer del 2017
Alguns dels operadors de transport públic de l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), de la qual forma part Terrassa, ja estan sent inspeccionats per l'Agència Tributària espanyola que els reclama el 10% en concepte d'IVA de les aportacions que les administracions públiques realitzen per la prestació del servei de transport. L'AMTU explica que fins ara aquestes aportacions estaven exemptes d'IVA i que ha estat a partir de la reforma de la Llei de l'IVA que va entrar en vigor l'1 de gener del 2015 que l'Agència Tributària interpreta que aquestes aportacions han d'estar carregades amb el 10% de l'IVA.

L'AMTU adverteix que l'impacte de la mesura en el conjunt dels operadors suposa 3,5 milions d'euros i que podria obligar als operadors a traslladar aquest cost addicional als usuaris amb un increment del preu del bitllet. Per a l'Ajuntament de Terrassa, el pagament addicional suposaria uns 650.000 euros anuals. En el cas d'altres municipis, per a Sabadell suposaria uns 520.000 euros; per a Mataró, uns 360.000 anuals, i per Sant Cugat, uns 320.000 euros anuals. 

Per l'AMTU aquesta nova càrrega impositiva, inexistent fins ara, es vol aplicar sobre les quantitats que els ajuntaments aporten a les empreses de transport de viatgers per garantir el servei, la seva qualitat i eficiència. L'AMTU adverteix que els 91 ens locals catalans, amb 41 milions de viatges urbans anuals ''es trobaran en una situació d'indefensió'' per una normativa que comporta una sèrie de conseqüències ''directes i negatives'' per al transport públic i el conjunt dels usuaris dels serveis. 

El president de l'AMTU, Jordi Xena, alcalde de Santa Maria de Palautordera, ha assenyalat que el pagament d'aquest 10% de l'IVA implicarà un desequilibri econòmic de les concessions i contractes de serveis del transport públic, afectant directament als pressupostos municipals i a la ciutadania. El president de l'Amtu i el director general de l'Associació, Joan Prat, han mantingut una reunió amb el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, per reclamar una modificació ''urgent'' de la Llei d'IVA perquè les aportacions al transport quedin exemptes de l'IVA. 

Fonts de l'AMTU han explicat que el secretari d'Estat d'Hisenda ''s'ha compromès a estudiar'' la petició i ''ha demanat'' a l'associació que presenti una ''proposta per resoldre la problemàtica, analitzar-la'' i decidir una resolució. Tot i això, l'Agència Tributària espanyola s'ha posat a la feina i ha iniciat diferents expedients de gestió i inspecció algunes operadores concessionàries de transport públic amb l'objectiu de reclamar-los aquest 10% de l'IVA que no han tributat durant els exercicis del 2015 i del 2016.