Una hamburgueseria a Cal Sastre d'Olesa de Terrassa

L'edifici modernista del capdamunt del carrer de Sant Pere es prepara per obrir una nova etapa com a establiment de restauració | En els últims anys l'antic magatzem ha acollit botigues de roba i un local de tapes

Operaris col·locant els cartells de la nova hamburguseria a Cal Sastre d'Olesa.
Operaris col·locant els cartells de la nova hamburguseria a Cal Sastre d'Olesa. | Roger Font Sales
21 de febrer del 2017
De magatzem de roba a hamburgueseria, tot plegat en diferents etapes del mateix edifici modernista, un dels més coneguts i cèntrics de la ciutat. Els Magatzems Torras, coneguts també com a Cal Sastre d'Olesa, ja saluden el proper negoci que hi obrirà les portes: una hamburgueseria.

El nom del nou establiment serà "Angelo's", i els vinils que tot just es col·locaven aquest dilluns a la façana afirmen que oferirà "Burger and Pulled Pork", és a dir, hamburgueses i carn de porc, i també "street food", menjar de carrer, i "craft beer", cervesa artesana. 

Així, i tot i que es desconeixen els detalls del nou establiment, que podria obrir les portes en les properes setmanes, sí que es pot afirmar que serà un local gastronòmic de moda, a l'estil de les populars food trucks, però en un dels locals més cèntrics i en un dels llocs més concorreguts de la ciutat: a la cantonada del carrer de Sant Pere amb el de la Rasa.

Després que fossin una botiga de la cadena italiana de roba Benetton, una altra del grup francès Cache-Cache, els baixos de l'edifici modernista del carrer de Sant Pere havia acollit una franquícia de la cadena 100 Montaditos des de l'agost del 2013 fins el desembre del 2015, quan va tancar "per defunció", com va anunciar un cartell a les portes, que no ja van tornar-se a obrir davant de la rumorologia i la decepció de molts aficionats a l'establiment.

La nova hamburgueseria obre en un context de canvis al mateix carrer de la Rasa: la zona d'oci nocturn sembla haver perdut pistonada i els negocis s'estan reinventant, com la mítica sala Faktoria d'Arts que ha deixat pas a The Street Music. Tanmateix, el centre de la ciutat, avesat a canvis permanents, continua sent un lloc de màxima afluència de públic i un punt de concurrència de tots els terrassencs.
 

Operaris col·locant els cartells de la nova hamburguseria a Cal Sastre d'Olesa. Foto: Roger Font Sales


Un magatzem i habitatge modernista

Els Magatzems Torras són un edifici modernista dissenyat el 1914 per l'arquitecte municipal Melcior Viñals. En el seu origen, la planta baixa, l'actual local comercial, es va destinar a la botiga de roba de Pere Torras i Obiols, nascut a Castellar del Vallès, i la sastressa Cecília Vilata, la seva dona. 

Torras va fer enderrocar tres cases del capdamunt del carrer de Sant Pere per construir-hi aquest magatzem, que també serviria d'habitatge a la planta superior. L'edifici destaca per la decoració de la façana, amb una gran balconada que dona als dos carrers, sanefes de trencadís i un gran relleu floral amb el símbol de Mercuri, el déu del comerç, l'any d'execució de l'obra - 1914 - i, fins i tot, el nom del negoci original: Torras.

L'edifici, protegit com a bé cultural d'interès local, és conegut també com a Cal Sastre d'Olesa. Aquest nom li ve perquè Pere Torras, el fundador dels magatzems, havia treballat a Olesa de Montserrat com a teixidor d'una fàbrica de cotó.
 

Cal Sastre d'Olesa, quan era un local de 100 Montaditos. Foto: Arxiu ND