La CUP de Terrassa proposa una votació popular per decidir els concerts de Festa Major

Els cupaires volen que els ciutadans puguin escollir els artistes dins de cada estil i espai

16 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:14h
La CUP proposarà que la ciutadania tingui més veu en la Festa Major de Terrassa. Ho farà per la porta gran: obrint als ciutadans l'elecció dels concerts de Festa Major, una de les activitats que més diners mou del pressupost i que més gent arrossega. Els cupaires s'inspiren en Palma, que va culminar un procés similar per a les Festes de Sant Sebastià que s'han celebrat aquest passat gener.

La proposta de resolució, que elevaran al ple de febrer la setmana que ve, vol establir un procés participatiu que permeti triar entre diverses opcions per cadascun dels diferents espais musicals de la festa gran terrassenca, mantenint els estils i els públics objectius que hi ha ja establerts. 

És a dir, per exemple, els ciutadans podrien triar entre una llista de grups de rock català pel concert del divendres a la nit al Parc dels Catalans, una llista d'estrelles del pop a nivell estatal pel dissabte al vespre i un grup de pop català per al diumenge al vespre. El mateix passaria amb la major part dels concerts, excepte alguns que, per la seva singularitat, no es sotmetrien a votació, com la nit de gospel a la plaça Nova, o l'orquestra del Ball de Festa Major a la plaça Vella.

El procés passaria per fer un llistat d'artistes a partir del contacte dels tècnics municipals amb les diferents productores, i, un cop fet el procés de votació popular, tancar els contractes sense revelar-ne el resultat. Seria un cop es presentés el cartell final quan es donarien els resultats de la votació, per no influir en les negociacions amb les respectives productores.

A més, la proposta de la CUP passaria, també, per equilibrar no només els estils i els diners que s'hi destinen, sinó també per equilibrar la presència de grups locals, de llengua (la majoria de les grans propostes, diuen, són en castellà) i de gènere.

El document presentat pels cupaires també establiria altres normes, com que no es repetissin els artistes més de dues vegades en quatre anys seguits o que una sola proposta no s'endués una part massa elevada del pressupost de la festa.

Els cupaires han explicat que el gruix del pressupost es destina a grans caps de cartell - com Edurne o Perales, en el cas del 2016 - que arrosseguen molta gent, però a costa d'hipotecar la resta de concerts: els dos grans esdeveniments poden arribar a emportar-se la meitat del pressupost.

La regidora cupaire, Maria Sirvent, ha explicat que el que es vol és "democratitzar la Festa Major i aconseguir que tota la ciutadania se la faci seva, participant dels actes i els concerts que siguin de tothom". Sirvent ha criticat que la tria es fes, fins ara, en un grup reduït de persones, i volen que, si més no, el debat pugui arribar al carrer.

De fet, tot i que l'Ajuntament ja havia ofert la possibilitat de fer "suggeriments" d'artistes a través del web municipal en altres edicions, els cupaires esperen que, ja de cara al 2018, es pugui fer un procés amb tota la transparència necessària.

Pel que fa a la votació, la CUP confia que la nova plataforma Decidim pugui permetre una consulta seriosa i descentralitzada, i vol evitar errors que s'han produït en anteriors processos aportant a la ciutadania la informació necessària. En definitiva, "caldria fer unes bases que regulessin molt bé el vot", ha dit Sirvent.
 

Ander Zurimendi, de la CUP, explicant la proposta per decidir els concerts de Festa Major. Foto: J. A.