El fracàs escolar i l'accés al mercat laboral, prioritats de la Taula Comarcal

Lla problemàtica més important de les polítiques de joventut actualment és que els recursos que es destinen en aquest àmbit són limitats

Reunió de la Taula Comarcal de Joventut al Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Reunió de la Taula Comarcal de Joventut al Consell Comarcal del Vallès Occidental. | CCVOC
Redacció
07 de febrer del 2017
La Taula Comarcal de Joventut s’ha reunit recentment al Consell Comarcal del Vallès Occidental per conèixer l’estat del Pla d’actuació territorial de polítiques de joventut (PATJ – 2020).  La trobada ha servit per fixar les prioritats d’actuació per aquest any 2017 en relació a les persones joves en matèria de joventut. El Consell Comarcal té la voluntat de continuar treballant en aquest àmbit i per això, s’ha fet una enquesta de prioritats a quinze municipis de la comarca per establir conjuntament quines són les problemàtiques més necessàries a desenvolupar properament. Durant la reunió s'han contrastat les prioritats del govern català amb les prioritats municipals per poder establir les línies de treball per als propers anys.

Els resultats de l’enquesta han determinat quines són les actuacions prioritàries que urgeixen accions imminents per aquest 2017 per tal que es realitzin des de les diferents administracions: Generalitat, Consell Comarcal i ajuntaments.  Tal com explica el conseller de Joventut, Pol Altayó, “per una banda, s’abordarà els desavantatges dels joves en el mercat laboral amb taxes d’atur molt elevades i un empitjorament de les condicions laborals. D’altra banda, també es vol treballar per disminuir l’abandonament prematur dels estudis i el fracàs escolar, que accentua la situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social de determinats col·lectius de joves. Des del Consell Comarcal, i amb el suport de la Direcció General de Joventut, es prestarà especial interès a aquestes dues realitats”.

Les pràctiques de risc que afecten a la qualitat de vida de les persones joves i a les seves condicions de desenvolupament personal són una altra necessitat a tenir en compte per la Taula Comarcal de Joventut del Consell Comarcal.

A partir del buidatge de les enquestes de prioritats també s’ha conclòs que la problemàtica més important de les polítiques de joventut actualment és que els recursos que es destinen en aquest àmbit són limitats, tant econòmicament com en matèria d’infraestructures.

El conseller comarcal  de Joventut, Pol Altayó, ha explicat quines havien estat les actuacions realitzades fins al moment, i ha remarcat “la voluntat de continuar treballant des de la transversalitat i coordinació amb altres serveis del Consell Comarcal com el Servei d’Atenció i Informació a les Dones, Infància i Adolescència, Benestar Social, Habitatge i Desenvolupament Econòmic”.

La reunió ha servit  també per conèixer l’Impuls de la Xarxa nacional d’emancipació juvenil (XNEJ), que ha estat presentada pel subdirector general de la Direcció General de Joventut, Manel Ros, i per rebre informació sobre el Contracte Programa 2016-2019.