Puigdemont lloa la figura de Pere Quart en l'homenatge del Vallès Occidental

"Joan Oliver va ser un intel·lectual, un home de paraula i un patriota", ha manifestat el president de la Generalitat | Oliver, conegut també com a Pere Quart, va néixer a Sabadell el 1899 i durant el 2016 s'ha commemorat el trentè aniversari de la seva mort

La filla de Joan Oliver, entre Puigdemont i Giménez, en el moment de l'homenatge al poeta.
La filla de Joan Oliver, entre Puigdemont i Giménez, en el moment de l'homenatge al poeta. | CCVOC
Redacció
20 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:14h
El Vallès Occidental ha celebrat aquest migdia a Sant Llorenç Savall un acte comarcal de tribut a Joan Oliver, Pere Quart, organitzat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. L'acte ha estat presidit per Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya i Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal. També hi ha assistit la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; l'alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba i alcaldes i alcaldesses dels municipis de la comarca, així com altres representats institucionals, la Comissió Joan Oliver i altres entitats vinculades amb el poeta vallesà.

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha recordat al poeta com  "un patriota en el sentit més noble del terme. Un home de paraula, entesa com a arma amb la llengua que tants esforços ha patit per alfabetitzar els seus parlants". El cap de l'Executiu ha reivindicat el llegat de l'escriptor, nascut a Sabadell el 1899.

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha recordat la figura del poeta vallesà i ha fet referència a la comarca del Vallès Occidental com "un territori que dona poetes de la talla de Joan Oliver i que inclou també joies com el parc natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac". Conesa ha subratllat "com amb aquest tipus d'actes, els municipis juntament amb les administracions, impulsen valors de la terra i la cultura de país".

L'any 2016 el Vallès Occidental ha commemorat l'any Joan Oliver, coincidint amb el trentè aniversari de la mort del poeta. Des de la Comissió Joan Oliver s'han programat diferents activitats que han estat participades i gaudides per milers de persones. 

Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental s'ha volgut també retre-li un tribut des de la comarca que era casa seva. És per això que s'ha impulsat un acte comarcal de commemoració de l'efemèride i de tribut a Joan Oliver i dedicar-lo a la figura del poeta a l'exili, al poeta refugiat, que va ser i que va saber transmetre Pere Quart.  

A banda dels parlaments institucionals, l'acte ha comptat amb la participació de la presidenta del PEN Club Català, Carme Arenas, qui ha explicat la tasca de Joan Oliver al capdavant d'aquesta entitat quan en va ser president. 

El tribut a Joan Oliver ha comptat amb una lectura teatralitzada d'un fragment de l'obra de teatre La Fam, a càrrec de TIC Escènic i sota la direcció de Jeroni Oller. Per la seva banda, Celdoni Fonoll i Lloll Bertran han fet una breu lectura poètica de Joan Oliver, Pere Quart. 

Al final de l'acte els assistents han degustat un petit tast de productes agroalimentaris del Vallès Occidental. De la mà del cuiner de Cuina Vallès, Carles Calsina, podran tastar les mongetes del ganxet de Castellar del Vallès, acompanyades de botifarra de Sentmenat, oli d'Ullastrell i vi de Castellbisbal. El toc dolç el posaran les galetes de Sant Llorenç Savall. 

L'acte, organitzat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Castellar del Vallès.