Un «rap per la independència» de Terrassa, a «Oh Happy Day» de TV3

El grup RevoluSOnats debutarà aquest dissabte al programa de televisió

El trio de rap RevoluSOnats, de Terrassa.
El trio de rap RevoluSOnats, de Terrassa. | RevoluSOnats
Redacció
20 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:46h


El trio de rap terrassenc RevoluSOnats participarà aquest dissabte al programa Oh Happy Day de TV3. Ho farà amb el seu "Rap per la independència", una cançó el videoclip de la qual ha estat rodat al seu barri: Ca n'Anglada.

Aquest rap es mou en l'espai habitual d'aquesta mena de música: rimes contundents amb un fons de denúncia social, que combinen les dues llengües habituals dels intèrprets, en aquest cas català i castellà alternativament.

Produït pel col·lectiu Moltes Mercès

Un dels reptes que han d'afrontar les forces polítiques partidàries de la independència és com arribar fins als col·lectius abstencionistes i als indiferents per tal de mobilitzar-los en favor del “sí” en cas que per qualsevol de les vies possibles (legalitat espanyola o legalitat catalana) es convoqui el referèndum.
 
Mentre les grans organitzacions cíviques treballen en l'organització de campanyes de gran abast, altres col·lectius fan feina de formiga en espais on el “sí” pot arribar a mobilitzar persones que o bé no estan conscienciades políticament de les virtuts de la independència o bé es desentenen de qualsevol forma de participació a les urnes, sigui el que sigui el que es voti. En aquest sentit, el col·lectiu @MoltesMercès fa mesos que treballa per intentar trobar vies de comunicació amb la bossa de joves no mobilitzats ni a favor ni en contra de la independència i que viuen en aquesta “realitat alternativa” del món dels youtubers i els telèfons intel·ligents, desconnectats de tots els mitjans de comunicació informatius i d'entreteniment, inclosa la televisió.

Es dóna el cas que quan van acceptar treballa un "tema" sobre la independència de Catalunya, dos dels tres membres de la formació no eren independentistes. Un cop posada la lletra negre sobre blanc, el concepte d'independència com a via per assolir la justícia social i recuperar l'estat del benestar que els ha robat la política de l'austeritat durant aquesta crisi s'ha socialitzat en el conjunt del grup.

Així, doncs, ells mateixos han demostrat que "es poden canviar tendències entre un cert grup de joves, sempre i quan siguin ells mateixos qui protagonitzin aquest procés de conscienciació" expliquen des de @MoltesMercès, que han sufragat la producció del vídeo (gravat per la productora independent Ipanema Films) juntament amb l'empresa Petrolis Independents.
 
El grup és, alhora, un reflex de la diversitat social de Catalunya, especialment de la regió metropolitana. El trio raper el composen un català magribí de 26 anys, Mohi Lee; un català castellanoparlant de 30 anys de mare catalana i pare italià, Sandro "El crítiko"; i un català de pares catalans de 22 anys, Aleixandrous. "Són una representació del que és Catalunya, un país de barreja obert al món" diuen des de @MoltesMercès.
 
Tot i que la cançó s'ha difós molt poc fins ara, als RevoluSOnats els han arribat els primers "bolos" i ells ja han ampliat el repertori dedicat a l'alliberament de Catalunya. Temes que es combinen amb els de denúncia social i crítica a la classe política en general.

Participació a l'Oh Happy Day de TV3
 
Gràcies al canvi de normativa de participació del programa-concurs de música vocal/coral Oh Happy Day de TV3, els RevoluSOnats hi han pogut accedir. Aquest dissabte dia 21 faran, doncs, els seu debut televisiu en aquest conegut programa de Televisió de Catalunya.