Terrassa aprova els pressupostos del 2017 amb més tensió de l'esperada

Un ple amb molta càrrega política aprova, tot i els retrets mutus, els comptes d'aquest any amb només dos vots en contra | Vega explica que són uns pressupostos de recuperació econòmica tot i arrossegar encara les conseqüències de la crisi

Terrassa ha aprovat els comptes del 2017 amb només dos vots en contra.
Terrassa ha aprovat els comptes del 2017 amb només dos vots en contra. | Joaquim Albalate
20 de gener del 2017
Terrassa ha aprovat aquest dijous els seus pressupostos municipals per l'any 2017. En un ple carregat d'intercanvis d'opinions i d'algun moment de tensió, i que ha durat gairebé tres hores, els regidors han aprovat el dictamen provisional dels comptes amb els vots favorables dels 12 regidors del govern, format pel PSC i el PDECat, l'abstenció de Terrassa en Comú, ERC-MES i Ciutadans i el vot en contra de la CUP i el PP.

El tinent d'alcalde de Serveis Generals i portaveu del govern, Alfredo Vega, ha defensat els pressupostos de la mateixa manera que ho havia fet a la seva presentació pública, el dimecres. Ha explicat que els comptes s'han plantejat en un context de recuperació econòmica però que alhora continua arrossegant les conseqüències de la profunda crisi econòmica, com l'atur de llarga durada o la nova pobresa. També s'hi afegeix, ha dit, la incertesa política: el fet que no hi hagi pressupostos estatals fa que moltes xifres hagin de ser estimades.

Vega ha afirmat que els pressupostos neixen del pla de mandat i de les prioritats polítiques del govern, però que alhora han estat elaborats amb el diàleg i les aportacions dels altres grups. L'edil ha agraït aquestes participacions i la bona voluntat de tothom a l'hora de negociar, i ha dit que s'han seguit tres grans objectius: l'atenció a les persones, la millora econòmica i l'espai públic, així com un augment molt elevat de les inversions.

Els vots negatius, de PP i CUP

Un cop presentada – i aprovada – l'única esmena, que ha retirat la partida prevista per una nova revista municipal, han començat les diverses intervencions. El portaveu del Partit Popular, Álex Rodríguez Ulloa, s'ha posicionat, des d'un començament, en contra dels pressupostos, que considera que tenen “una deriva d'esquerres” que el seu partit no pot compartir. 

El popular ha detallat diverses partides que considerava “poc prioritàries” per la ciutat, com la despesa en càrrecs de confiança, i ha criticat que es reduïssin algunes partides com la de la Policia Municipal. 

Maria Sirvent, de la CUP, ha criticat, especialment, que els pressupostos siguin poc participatius. Tot i celebrar que algunes propostes de la CUP hagin estat incloses als comptes, Sirvent ha afirmat que cal que els pressupostos arribin a la ciutadania, no només a nivell informatiu – que ja és insuficient – sinó també amb eines per a la participació i per a què les persones puguin proposar a què es destinen els diners.

Abstencions a esquerra i a dreta del govern

El portaveu de Ciutadans, Javi González, ha explicat que el seu partit no votaria a favor, primer de tot, perquè no estan d'acord amb la fiscalitat, el mateix motiu pel qual van rebutjar les ordenances fiscals. González ha dit que no considerava necessari l'augment d'impostos que va significar el document aprovat el novembre. També s'ha queixat d'una falta de visió estratègica i de planificació de futur del govern municipal més enllà de la gestió diària, i, per últim, s'ha referit a que el deute de Terrassa continua sent un dels més elevats de Catalunya, i que “no en volen ser còmplices”, abans de repassar les diferents inversions concretes que sí que han comptat amb el suport del partit taronja.

Per la seva banda, Isaac Albert, d'ERC-MES, ha fet el seu discurs destacant les maneres diferents de fer política, i ha afirmat que el dictamen és massa tècnic i que falta transparència de les diferents àrees. El republicà ha insistit en la necessitat de valorar conjuntament les ordenances i els pressupostos, i ha burxat en les suposades desavinences del govern: “vostès viuen en un vodevil constant”. Com González, també s'ha centrat en la suposada falta de projecte polític i de visió de futur del govern, i ha advertit que, tot i la bona voluntat del seu grup en aprovar els pressupostos i “tirar endavant la ciutat”, caldrà que el PSC i el PDECat responguin amb fets.

Per últim, des de Terrassa en Comú, Xavier Matilla ha explicat que “els pressupostos són la partitura i després s'ha d'interpretar”, i que, per tant, és tan important com es desenvolupen els comptes que el document en si. Ho ha exemplificat dient que, per exemple, encara que s'hagin destinat més recursos a Eco-equip, el servei continua sense funcionar, un fet del qual ha culpat una gestió millorable. Els comuns han ofert “propostes” al govern més que el suport en si, que també van donar l'any passat, però han avisat que caldrà que els dos partits que hi ha al capdavant demostrin que apliquen les polítiques aportades pels partits de l'oposició si volen tornar a comptar amb aquest suport.

El govern, un sí a la defensiva

Els discursos del PSC i del PDECat s'han dedicat a defensar els comptes i a contestar les intervencions dels altres partits. El demòcrata Miquel Sàmper ha entomat les crítiques, però ha contestat, per exemple, les xifres que havia donat el portaveu del PP, explicant que la xifra destinada a la promoció econòmica ha crescut, i que la feina de diagnosi feta els altres anys començarà ara a donar fruits. També ha destacat que hi ha diverses partides d'inversions que sorgeixen de la participació, com les del PAM.

Per últim, Vega ha afirmat sentir-se “castigat” per l'aprovació de l'esmena del PP, especialment per part dels partits que han permès l'aprovació dels pressupostos, i també ha defensat amb estoïcitat els comptes davant de les crítiques de la resta de grups. A González, per exemple, li ha recordat que els diners destinats a pagar el deute és només del 6%, una xifra molt baixa comptant la inversió en habitatge que ara permet tenir un bon parc d'habitatges socials, i a Sirvent li ha etzibat que, abans d'anar al ple, el debat polític es fa en despatxos i sense càmeres, “no com al Parlament, on ho fan davant de les càmeres”.
 

Alfredo Vega, tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert de Terrassa. Foto: Joaquim Albalate