El Museu Tèxtil i un alumne de l'Escola Pia, entre els guardonats amb els Premis Bonaplata

L'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arquelogia Industrial de Catalunya lliura aquests guardons

Tots els guanyadors dels Premis Bonaplata 2016.
Tots els guanyadors dels Premis Bonaplata 2016. | AMCTAIC
Redacció
23 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:41h
L'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arquelogia Industrial de Catalunya ha lliurat aquesta setmana els Premis Bonaplata. Entre els guardonats hi ha el Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT), que va rebre el Premi Especial de Patrimoni gràcies a la seva tasca de restauració, conservació i documentació del Patrimoni Industrial Tèxtil, en concret dels mostraris tèxtils, i l'alumne de l'Escola Pia Biel Martínez, pel treball "Tecnologia d'Impressió 3D: Aplicacions en òptica oftàlmica".

El CDMT, que té com objectiu la conservació i promoció de la cultura i el foment de la creativitat tèxtil, fa més de 20 anys que treballa en la recuperació dels mostraris tèxtils de les indústries més emblemàtiques del país, en la seva documentació, conservació i restauració. Entre els 2014-2016 s'han dut a terme diversos projectes d'actuació sobre aquest patrimoni, concretament dels mostraris de les empreses Herederos de Salvador Segura, Sala y Badrinas, Textil Vallhonrat, Pablo Farnés, Hilaturas Castells, Pont, Aurell i Armengol, Pujol i Casacuberta, Manufacturas Torra-Balari, Felio Comadran, Textil Clapés, Aymerich, Amat i Jover, Serra Feliu, Bertand i Serra, Comercial Sert, Felipe Iglesis, Samaranch, Mitjans i Paré, Sederies Balcells, José Altisent, Malltex, Algodonera Canals, i altres de col·leccions més petites.
 

Els representants del CDMT, recollint el Premi Bonaplata. Foto: AMCTAIC


Els premis Bonaplata, organitzats per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, tenen com a finalitat premiar l'interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. 
 
L'alumne Biel Martínez Fransoy, de l'Escola Pia de Terrassa, ha rebut un Premi Bonaplata Joves Ex-aequo categoria B pel treball "Tecnologia d’Impressió 3D: Aplicacions en òptica oftàlmica", treball dirigit i coordinat per Javier Carlos de la Torre. El jurat considera que es tracta d'un molt bon treball i molt complert i interdisciplinari. També vol destacar la maduresa intel·lectual extraordinària del treball i l'ús de la tecnologia emergent emprada, com és la tecnologia de fabricació per impressió en 3D. L'autor, mitjançant la innovació, millora un producte i reflecteix una acció de l'enginy humà per millorar la vida de les persones. Mitjançant el sistema d'impressió 3D l’autor crea i realitza unes muntures d'ulleres personalitzades i adaptades a la fisonomia, anatomia i mesures de cada individu. Les muntures d'ulleres habitualment són mesures estàndards de manera que l'usuari  normalment té dificultats per trobar ulleres ben adaptades.
 
Els Premis Bonaplata per a Joves tenen com a objectiu fomentar l'esperit de recerca del jovent. Es concediran als millors treballs en els camps de l'arqueologia industrial i de la historia industrial, i també es tenen en compte els àmbits de l'antropologia històrica de la industrialització de la societat catalana.