Demanen que s'anul·li el procés d'elecció de Síndic per suposades males pràctiques d'alguns candidats

L'Observatori Ciutadà Municipal afirma que alguna candidatura ha recollit dades per emetre el vot en nom dels ciutadans, vulnerant així el dret de vot personal i secret

Els set candidats a Síndic, al debat de dilluns passat
Els set candidats a Síndic, al debat de dilluns passat | J. A.
La Torre
09 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:16h
El procés d'elecció del nou Síndic Municipal de Greuges de Terrassa entra en la seva recta final. Fins diumenge 11, els ciutadans poden donar el seu suport a un dels vuit candidats presentats, en un procés que ha aixecat crítiques per ser poc pràctic.

Precisament, aquest divendres l'Observatori Ciutadà Municipal de Terrassa ha demanat, amb una instància a l'Ajuntament, que s'anul·li el procés de votació per via electrònica per un possible frau i per l'incompliment de diversos punts de la normativa que regula les consultes populars no referendàries, i també reclama una auditoria per al procés de vot.

Segons ha publicat l'OCM en una nota a la seva pàgina de Facebook, han recollit proves que "hi ha candidatures que estan recollint dades de ciutadans i ciutadanes de Terrassa, DNI i data de naixement, i estan creant un correu electrònic per emetre el vot per ells i elles", i això "atemptaria contra els principis fonamentals del secret de vot, la no coerció i el dret de vot personal i intransferible". L'Observatori afirma que el sistema permet que això pugui passar sense el consentiment de la persona que vota.

L'entitat considera que el simple fet que es proposi això hauria d'invalidar la candidatura, ja que "és prova suficient de la seva incapacitat per ostentar aquest càrrec".

Segons l'Observatori Ciutadà, el procés de consulta per l'elecció del nou Síndic ha d'estar regit per la llei de consultes populars, però hi ha principis bàsics que no s'han respectat, com l'existència d'un reglament clar sobre la consulta, la comissió de control amb participació ciutadana, la manca de representants d'associacions i organitzacions, o la falta de control del vot electrònic, que garanteixi la seguretat en la identificació del participant. També lamenten que no hi hagi prou transparència per a poder fer una observació i una supervisió independent, i que no es garanteixi el dret al vot personal, secret, universal i no delegable.