Dos instituts, un CAP i la C-58, a les principals inversions de la Generalitat a Terrassa el 2017

El projecte de Pressupostos de la Generalitat per l'any que ve preveu diverses obres llargament reivindicades a la ciutat com l'INS Can Roca, l'INS Les Aimerigues, el CAP de Can Roca o el tercer carril de l'autovia a Barcelona

Actuals barracons de l'INS Can Roca, que podria començar a construir-se el 2017
Actuals barracons de l'INS Can Roca, que podria començar a construir-se el 2017 | C. Castro
05 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:51h
Els pressupostos de la Generalitat, que va presentar el Govern aquesta setmana passada i que el Parlament haurà d'aprovar - impugnacions des de Madrid a banda - en les properes setmanes, també afecten Terrassa, i, en alguns casos, porten inversions que feia temps que es reclamaven, com la construcció de dos nous instituts o un CAP, a més de millores en les infraestructures.

En un dels documents que acompanyen el projecte, el d'inversions reals, apareixen desgranades totes les actuacions que es preveuen fer sobre el terreny, i els diners que, en un principi, s'hi han de destinar. A part, hi ha moltes altres inversions que no hi apareixen, o que estan inscrites dins d'altres grans conceptes.

Ensenyament

Les dues inversions més importants que rebrà Terrassa són en aquest àmbit. En total, dues actuacions sumen gairebé set milions d'euros. Es tracta de la construcció de dos instituts, el de Can Roca i el de Les Aimerigues. El primer està que rebi uns 3,5 milions d'euros, una mica més que el situat a la Maurina, que en rebria uns 3,4 milions.

Després que aquest curs s'ampliessin els barracons - quedant-se, en el cas de Can Roca, sense pati - i que els pressupostos preveiessin uns pocs milers d'euros per començar les obres, finalment sembla que, aquest cop sí, l'aposta del departament per construir aquests dos centres és ferma.

En una situació similar, l'Escola Sala i Badrinas, al barri del Segle XX, no rebrà cap inversió. Aquest centre s'ha de construir al solar de l'antic vapor Sala i Badrinas de la carretera de Rubí, i, de moment, els alumnes hauran de continuar en uns barracons a tocar del parc de Vallparadís.

Infraestructures

Les infraestructures són l'altra gran part d'inversions de la Generalitat a la ciutat. Una de les més importants és l'inici de les obres del tercer carril de l'autovia entre Terrassa i Sant Quirze en sentit Barcelona, que té destinats 1,4 milions d'euros. Com ja va informar La Torre, també hi ha prevista l'ampliació d'una calçada lateral en sentit Terrassa que enllaci els sectors de l'est de la ciutat amb l'autovia.

La C-58 també tindrà altres inversions, com ho és la rehabilitació dels viaductes de la C-58 sobre la carretera de Rubí i la Riera del Palau, que s'emporta gairebé mig milió d'euros.

D'altra banda, la Generalitat destinaria, entre el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Bages i la part destinada a la província, uns cinc milions d'euros per millorar la seguretat viària i l'accessibilitat de la C-55, la C-58 i la C-16.

A més, la C-16 també rebria una reparació del mur de l'escullera a la sortida 22 de l'autopista en sentit Barcelona, la que enllaça amb la carretera de Martorell a les Martines, un lloc on hi sol haver despreniments.

Els comptes preveuen la instal·lació del peatge tancat virtual als enllaços de Terrassa i Manresa de la C-16, un element que ja estava previst als anteriors pressupostos i que sumen més d'1,2 milions.

Per últim, els pressupostos preveuen una inversió de 303.000 euros destinats a l'arquitectura i les instal·lacions del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Terrassa. A més, també es beneficia de les diverses inversions previstes a FGC per al Vallès Occidental, que sumen uns dotze milions d'euros.

Salut i serveis socials

Per últim, i com també va avançar La Torre, la Generalitat té previst iniciar les obres o, si més no, la licitació del CAP de Can Roca, al carrer de Fàtima. Hi destinarà un total de 708.000 euros.

La Generalitat també destinarà uns 800.000 euros a diverses inversions al Consorci Sanitari de Terrassa, així com 250.000 a obres de remodelació i adequació d'una planta a la residència de gent gran Mossèn Homs.
 

Imatge virtual del futur CAP Can Roca. Foto: Forgas Arquitectes