El temporal de pluja provoca problemes a carreteres, trens i xarxa elèctrica arreu de Catalunya

Més de 6.000 abonats continuen sense llum a Igualada | Els Bombers han rebut 137 avisos relacionats amb el temporal, especialment al sud de l'àrea metropolitana de Barcelona

Calamarsada en una vinya del Penedès
Calamarsada en una vinya del Penedès | ACN
Redacció
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:41h
El temporal de pluja i vent que afecta bona part del país causa diverses indecències a la xarxa ferroviària i a les carreteres. La circulació de la línia R16 de Rodalies ha hagut d'interrompre's per les condicions meteorològiques adverses, així mateix, en aquests moments es registren llargues cues a les vies BV-2111 a Sant Pere de Ribes, la C-32 a Sant Pere de Ribes i a l' AP-7 a Vilafranca, entre altres.

Com a conseqüència de la pluja intensa a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Servei Català de Trànsit (SCT) també ha decidit reduir la velocitat a la C-32, B-23, C-31 - els trams de 120km/h passen a 100km/h i els trams de 100km/h modificats a 80km/h-.

Prealerta dels plans Inuncat i Procicat 

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per les pluges intenses i acumulació d'aigua previstes sobretot a partir d'aquesta tarda i vespre a molts punts del territori i el fort onatge a tot el litoral. 

Així mateix, també continua activada la prealerta del pla Procicat per la previsió de fort vent al terç nord-oest i al litoral-prelitoral de Barcelona i Tarragona. Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l'aire lliure aquest avui per la forta pluja i el vent i no acostar-se a les zones de costa on les onades trenquin amb força.

Protecció Civil avisa que aquestes pluges poden provocar incidències sobretot per acumulacions d'aigua localment en zones urbanes i també pel creixement de rius i rieres de forma sobtada.

Per la seva banda, el litoral es veurà afectat de forma general per l'episodi de fort onatge que s'allargarà tot el dia d'avui i aquest dijous i que ja ha provocat onades de fins a dos metres d'alçada a punts de la costa de Tarragona i Barcelona. El temporal és de component sud i est, fet que provoca onades de mar cap a terra que poden afectar el front marítim on cal extremar la precaució, segons indica protecció Civil.

Així mateix, el fort vent podrà afectarà tot el terç nord-oest i al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. 

Barcelona activa l'alerta del pla d'emergències per mala mar

L'Ajuntament de Barcelona ha activat a dos quarts d'una del migdia el pla d'emergències per mal estat de la mar en fase d'alerta. Les onades poden sobrepassar els 2,5 metres d'alçada i, per això, es recomana als ciutadans augmentin la precaució i evitin accedir a les platges. També es recorda la prohibició d'accedir als espigons i les zones on trenquen les onades.

Segons ha informat el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado al 3/24, també s'han tancat els accessos als rius Ondara i Sió. A banda, rius com el Francolí, rieres i torrents comencen a baixar molt plens i les autoritats alerten del risc de desbordament.
 
Incidències a les xarxes ferroviària i viària
Xarxa viària:
- BV-2111 a Sant Pere de Ribes: tallada a causa de la calamarsa 
- C-32 a Sant Pere de Ribes: visibilitat reduïda a causa de la pluja
- AP-7 a Vilafranca: retencions i calamarsa
- AP-7 a Avinyonet del Penedès: retencions i calamarsa 

- Segueix en directe l'estat del trànsit  

Rodalies:

- R16: Interrompuda la circulació entre Vandellòs i Mont-roig per condicions meteorològiques adverses. 

- Segueix en directe les incidències a Rodalies


 

Pedregada Vilanova i la Geltrú. Foto: Montse Mas