L'augment de la taxa de residus i els canvis en l'IAE, principals novetats de les Ordenances Fiscals de Terrassa

S'ajustaran algunes bonificacions, es mantindran la majoria de taxes públiques i l'IBI excepte pels immobles de major valor i pujaran els impostos per la publicitat i els caixers a la via pública | Un ple extraordinari aquest divendres aprovarà el document

La Comissió Informativa de Serveis Generals i Govern Obert, reunida per a aprovar el dictamen amb les Ordenances Fiscals
La Comissió Informativa de Serveis Generals i Govern Obert, reunida per a aprovar el dictamen amb les Ordenances Fiscals | Joaquim Albalate
Joaquim Albalate
25 d'octubre del 2016
Actualitzat el 27 d'octubre a les 10:35h
Un ple extraordinari de l'Ajuntament de Terrassa, aquest divendres, aprovarà les ordenances fiscals per a l'any 2017. El portaveu del govern municipal, Alfredo Vega, ha explicat que es va retirar el dictamen per la falta de suport i se n'ha elaborat un de nou després que s'hagi arribat a acords amb diversos grups, després de fer una ronda de contactes amb tots. De fet, qui ho permet és l'abstenció de Terrassa en Comú, ERC-MES i la CUP, que han presentat aquest matí les propostes que han inclòs en el nou document.

Les principals novetats de les ordenances fiscals per a l'any que ve, que s'han inclòs al dictamen final, seran l'ajust dels percentatges als quadres de bonificacions generals, que seran del 70, el 55, el 40 i el 25%. També es modifiquen les bonificacions de la taxa de residus: la màxima bonificació serà del 90%, "per buscar la pedagogia per davant dels ingressos" i que tothom sigui conscient de pagar la taxa. Els altres percentatges seran del 80%, el 50% i el 25%. La taxa de residus, de fet, pujarà un 5%, un augment vinculat al compromís de l'equip de govern d'aprovar el Pla de prevenció i gestió de residus i que s'explica per l'augment dels costos del servei, especialment, pel cànon de brossa i pel transport dels residus després del tancament de l'abocador de Coll Cardús.

D'altra banda, també s'ampliaran les bonificacions pel que fa a les escoles bressol, i es mantindran la majoria de taxes públiques: per la utilització de les instal·lacions esportives municipals i de les escoles públiques, pels serveis d'ajut a domicili, el servei de teleassistència i el servei de subministrament d'àpats a domicili; per la utilització dels equipaments culturals, dels horts municipals i de Baumann Servei de Joventut, i per la prestació de serveis en els centres docents de titularitat municipal.

Pel que fa a l'IBI, es mantindrà el tipus de gravamen general en el 0,690, i s'augmentarà un 5% el tipus de gravamen per al 10% de major valor cadastral, i, en el cas de l'IAE, es modificaran els índexs a partir de les noves cinc categories de carrer, en comptes de les quatre actuals. En tot cas, una transitòria farà que el primer any, com a mínim, només pugui augmentar un 10% el que paguin les empreses que l'hagin d'abonar. Finalment, també s'incrementarà un 10% la taxa per la instal·lació d'elements o suports publicitaris i per caixers d'entitats financeres amb façana al carrer.

Tant Xavi Matilla, de TeC, com Isaac Albert, d'ERC, han agraït, al final de la reunió extraordinària de la Comissió Informativa de Serveis Generals i Govern Obert, la predisposició al diàleg de l'equip de govern per a poder arribar a un acord. El dictamen amb les ordenances anirà al ple de divendres després que la comissió l'hagi aprovat amb el vot a favor de PSC i CiU, l'abstenció de TeC, ERC i CUP i el vot en contra de PP i C's, els mateixos resultats que es preveu que tingui al ple.

D'altra banda, els tècnics de l'Ajuntament han demanat que s'estudiï un canvi en el reglament per a poder retirar la condició d'entitat col·laboradora als bancs, és a dir, les entitats on els ciutadans puguin anar a pagar els impostos i multes municipals, després que una de les entitats col·laboradores hagi anunciat al consistori que començarà a cobrar una comissió per aquests fets.