Oriol Amat augura que les perspectives per al 2017 seguiran sent de creixement

El reconegut catedràtic Oriol Amat ha aportat elements per ajudar les organitzacions a preparar els pressupostos en una sessió organitzada pel Club Cecot Financer Fiscal

Oriol Amat durant la conferència al Club Cecot Financer Fiscal.
Oriol Amat durant la conferència al Club Cecot Financer Fiscal. | Cecot
La Torre
25 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:43h
El Club Cecot Financer Fiscal ha celebrat una conferència a càrrec del reconegut catedràtic Oriol Amat, qui a banda de presentar les perspectives per al proper any ha aportat elements per ajudar les organitzacions a preparar els pressupostos de l’any 2017.

Després d’analitzar els resultats d’una enquesta feta a empreses catalanes de tots els sectors i amb un volum de 262 respostes, per a Oriol Amat l’economia catalana ha evolucionat de manera molt favorable en 2015 i ho està fent durant el 2016. En termes de PIB, hi ha un fort creixement (3,1% de creixement en 2016) i les previsions d’increment pel 2017 també són importants, tot i que lleugerament més baixes (2,4%), respecte els anys anteriors. També destaca les bones dades de 2016 pel que fa al consum i l’exportació. I les previsions pel 2017 apunten que també serà un bon any.
 
Aquestes bones dades de l’economia catalana en general també tenen el seu reflex en el teixit empresarial, ja que després d’anys amb importants caigudes de vendes, dels beneficis i molts tancaments d’empreses, l’any 2016, a l’igual que el 2015, està essent un bon any.
 
Afegeix que segueix creixent l’exportació i s’han recuperat força les vendes amb la resta de l’Estat Espanyol. També està augmentant la rendibilitat de les empreses. El motiu principal és l’augment de la productivitat en la gestió dels actius, de manera que es generen més ingressos per cada euro invertit en fàbriques, màquines i d’altres actius. En canvi, la productivitat laboral ha baixat. La causa és que la despesa de personal per treballador ha pujat més que el valor afegit per treballador. De tota manera la bona notícia és que els salaris per treballador han pujat per primer cop en molts anys.
 
Igualment, Amat destaca que l’estructura financera de les empreses s’ha seguit enfortint ja que s’ha reduït el pes del deute financer i ha crescut el pes dels fons propis. És una dada positiva des del punt de vista de la solvència i la fortalesa financera de les empreses.
 
Pel que fa als sectors, els grans sectors (indústria, comerç i serveis) han millorat en tots els casos. Si parlem de dimensió empresarial, les empreses que estan evolucionant millor són les grans.
Comparant amb la resta de l’Estat Espanyol les empreses catalanes estan evolucionant millor en creixement de l’activitat i dels beneficis, això explicaria que en el 2015 hagi augmentat el nombre d’empreses a Catalunya.
 
En termes de contractació laboral les dades són favorables, ja que la majoria de les empreses, un 79%, han manifestat que esperen augmentar la plantilla, de les quals un 31% espera fer-ho en més d’un 3% respecte la plantilla actual. També val la pena destacar que un 64% de les empreses preveu augmentar els salaris fins a un 2%.
 
Com a conclusions, tot sembla indicar que s’espera que el 2017 sigui un bon any en el qual les empreses creixin i s’enforteixin ja que la majoria d’empreses esperen augmentar vendes, com a succeït en els darrers tres anys, augmentar la contractació i els salaris i augmentar els beneficis, així com les inversions. Les empreses també esperen enfortir la seva situació patrimonial ja que preveuen continuar reduint l’endeutament financer i al mateix temps distribuir pocs dividends.
 
També destaca que els pressupostos són una eina de gestió imprescindible en qualsevol organització que permeten coordinar els recursos i que ajuden a influir en el futur. A l’hora d’encarar-los, convé recordar la importància d’utilitzar tècniques que ajuden a millorar l’eficiència de l’empresa com el pressupost en base zero i la comparació amb les millors empreses del sector per tal d’identificar àrees de millora i evitar que puguin generar efectes perversos, com ara donar un pes excessiu als aspectes financers en detriment dels factors claus d’èxit, o bé provocar un comportament inercial quan es tracta de créixer com la inflació, enlloc de fer-ho millor que la competència.