Per a quan una revitalització eficaç del Vapor Gran i Plaça Nova?

Article d'Alberto Sánchez, representant del Grup Municipal de Ciutadans (C's) al Districte 1

Alberto Sánchez
14 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:57h
Tant els veïns com l'Associació d'Amics del Vapor Gran i també gran part de la gent ens preguntem per a quan la dinamització efectiva del Vapor Gran i el seu entorn. Situem-nos primer de tot. En principi, aquest nou projecte d'urbanització de part del barri del Centre, presentat a finals de 2005, es va pensar per a la creació d'habitatges i de noves zones comercials. A més, el desenvolupament del projecte d'urbanització va ser nefast (sense tenir en compte accessos, estructures, etc.). Van passar els anys i aquesta àrea, que pretén ser un nou centre de Terrassa al costat de l'històric centre de la Plaça Vella, no funcionava; botigues buides que obren i tanquen en poc temps, una plaça monumental i poc atraient, un aparcament que pel seu poc ús va canviar d'empresa gestora, un gran hotel que per la seva poca rendibilitat va ser reconvertit posteriorment en residència de gent gran, etc.
 
Ja l'any 2010, quan el nostre insigne Ajuntament va traslladar-hi alguns actes de la festa major, neix un grup municipal de treball específic per resoldre tots els problemes d'aquesta zona, sense obtenir cap tipus de resultat. Posteriorment, el 2012 es crea un altre grup de treball per a la seva dinamització, però es va culpar a la crisi econòmica que es vivia de tots els problemes que seguien sorgint. En veure que no funcionaven les poques solucions de comercialització i revitalització de la zona i davant  les queixes veïnals, fa dos anys es va tenir “la feliç idea” de contractar a una urbanista de prestigi contrastat, la senyora Itziar González, que semblava que seria la gran solució al problema. Va ser en una primera reunió dedicada als integrants del Districte 1, en la qual vaig estar, on després dels corresponents estudis, va explicar el seu projecte de solucions amb gran professionalitat i il·lusió.
 
Després d’un temps, l’Ajuntament va convocar diverses reunions amb grups municipals,  entitats, etc., en les que la Sra. Itziar González tornava a explicar de nou el projecte. Però el rellotge corria i no es veien solucions. Anàvem abocats a un altre fracàs i vèiem que el projecte queia en sac foradat. Només es va aconseguir una nova il·luminació de la Plaça Nova, una font i la proposta de trasllat del parc infantil (mal dissenyat).
 
Paral·lelament, va sorgir l'Associació d'Amics del Vapor Gran i Plaça Nova que, no sense grans esforços i poca ajuda municipal, va intentar dinamitzar i donar vida a aquests espais amb celebracions de fires, conferències i jocs infantils en dates específiques. Últimament s’han reunit amb el consistori, però sense cap resultat evident portat a la pràctica. El que sí és evident i demostrable per tot el que passeja per la zona és la brutícia tant als carrers com a la vista dels locals buits a causa dels botellons que se celebren, els actes incívics i la sensació, constatada pels veïns, d'una alarmant inseguretat. 
 
Ara sembla que per fi el nostre Ajuntament comença a posar fil a l'agulla i està iniciant-hi projectes, tot i que desconeixem si en tota la seva totalitat o només en una part. Esperem, de veritat, que una vegada més no sigui un fracàs on el nostre equip de govern mostri poca capacitat. Només desitgem que, després d'onze anys, aquesta zona no quedi solament com zona residencial i de pas per al centre cívic. Volem solucions i, sobretot, resultats efectius a curt termini.