Puigdemont supera el tràmit de la qüestió de confiança

La votació se salda sense sorpreses amb els 72 vots a favor de Junts pel Sí i la CUP i els 63 vots en contra de la resta de grups | El "referèndum o referèndum" de Puigdemont marca totalment el debat: Rabell estén la mà mentre Arrimadas, Albiol i Iceta rebutgen frontalment el full de ruta | Anna Gabriel adverteix que la CUP no aprovarà uns pressupostos "abans de veure'ls" mentre el president els reclama pensar en les majories @media(min-width:1200px){ #columnanotigran .itemRelacionadesList .noticia .fotografia{ display:block; float:left; height:170px; overflow:hidden; } #columnanotigran .itemRelacionadesList .noticia h1 a{ color:#333; letter-spacing:0px; } #columnanotigran .itemRelacionadesList .noticia h1 i, #columnanotigran .itemRelacionadesList .noticia h1 a i{ color:#e55658; } }

Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança
Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança | Adrià Costa
Ferran Casas / Arnau Urgell
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:20h
Carles Puigdemont seguirà presidint la Generalitat de Catalunya i no convocarà eleccions abans d'hora. El cap de l'executiu ha superat la qüestió de confiança –la primera a la que se sotmet un president- amb els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP a favor i els 63 de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que Es Pot i el PP en contra en una sessió parlamentària plàcida.

La votació era un autèntic tràmit perquè la CUP ja va anunciar fa dues setmanes que li donaria suport i perquè la intervenció de dimecres del president amb el "referèndum o referèndum" li garantia pau interna a la coalició governamental i distensió amb els anticapitalistes.

El debat de política general de la setmana que ve hauria de servir per començar a greixar el camí cap al referèndum de setembre i també per posar les bases per aprovar els pressupostos. Després de vèncer les reticències internes al PDC i entre els seus consellers a fer un referèndum no pactat, Puigdemont ha encomanat als departaments d'ERC organitzar-lo i ha exigit als socis de la CUP l'aprovació dels comptes per no cridar a les urnes abans d'hora. El president surt del debat amb una relació encara tensa però més sincera amb la CUP tal i com ha evidenciat el debat amb Anna Gabriel i amb una porta oberta de Catalunya Sí que Es Pot per fer possible el dret a votar. Amb Lluís Rabell hi hagut bones paraules i clima constructiu.

El "referèndum o referèndum" de Puigdemont ha marcat totalment la segona sessió del debat de la qüestió de confiança. Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol l'han rebutjat frontalment denunciant, a més, els canvis constants del full de ruta independentista. Més conciliador s'ha mostrat un Lluís Rabell que ha reclamat "un referèndum útil" que pugui ser reconegut internacionalment i aconsegueixi una participació massiva. "Amb això sí que podem treballar", ha afirmat el portaveu de l'esquerra alternativa. Puigdemont, a la rèplica a Albiol, s'ha mostrat contundent sobre la viabilitat de la proposta: "No hi haurà cap referèndum il·legal. El referèndum serà legal".

La CUP, que ha celebrat l'aposta del president per votar la independència, ha advertit això sí que no pot garantir aprovar uns pressupostos "sense veure'ls". Puigdemont, que ahir va reclamar un "sí" conjunt a la qüestió de confiança i als comptes, ha fet una crida als "cupaires" a pensar en les majories. "Quan fem un pressupost hem d'utilitzar el gran angular i no el teleobjectiu per a encabir el màxim número de persones en aquest eix central".

Rabell estén la mà mentre Arrimadas i Iceta rebutgen el full de ruta

Aquest matí ha obert foc la portaveu de Ciutadans i cap de l'oposició Inés Arrimadas. El seu discurs, ben senzill: com pot pretendre algú que és incapaç de gestionar l'autonomia convertir-se en un estat de la Unió Europea? Erigint-se en portaveu dels independentistes també ha afirmat que tot és plegat no és altra cosa que "una presa de pèl". Una presa de pèl, però, que per si de cas l'estat de dret s'encarregarà d'impedir gràcies als "controls democràtics". El cap de l'executiu ha afirmat que la "presa de pèl" seria no complir els programes electorals que surten guanyadors d'unes eleccions. "Deixin de caçar pokèmons i baixin a la realitat", li ha etzibat. "En un any veurem qui estava en una realitat virtual", ha afirmat la líder unionista.

A continuació ha estat el torn de Miquel Iceta que, enfront la proposta de referèndum de Puigdemont, ha tornat a brandar la proposta de reforma constitucional. El líder de PSC, a més, ha insistit en negar una majoria social per la independència –"per molt que hi hagi una majoria de diputats independentistes"- i ha assegurat que sí que existeix una majoria social a favor de canviar l'statu quo en la qual s'ha inclòs. Ha negat, això sí, "fer la punyeta" quan qüestiona la legitimitat del procés. Puigdemont ha replicat que dividir també podria dividir el federalisme.

Lluís Rabell, que ha avançat el "no" de Catalunya sí que es Pot a la votació de la qüestió de confiança, ha afirmat que "volen un referèndum útil". Ha assenyalat com a clau el reconeixement de la comunitat internacional, que interpel·li al conjunt de la ciutadania i no només a l'independentisme així com que tingui totes les garanties. "Cal un moviment ampli, amb partits i entitats, a favor del referèndum", ha afegit.

Albiol adverteix que no es convocarà un referèndum il·legal mentre la CUP no garanteix aprovar els pressupostos

Xavier García Albiol, com acostuma a ser habitual, ha protagonitzat la intervenció més dura. Dirigint-se al president ha afirmat amb certa solemnitat: "Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal". Ha assegurat que "no cal una solució política perquè Catalunya no té cap conflicte amb la resta d'Espanya" i ha afegit que el cal "és un govern que governi bé". "La seva victòria serà la derrota de Catalunya", ha conclòs. La resposta ha estat encara més contundent: "No hi haurà cap referèndum il·legal. El referèndum serà legal", ha afirmat Puigdemont.

El futur debat sobre els pressupostos ha centrat el diàleg entre la CUP i Puigdemont. Anna Gabriel ha advertit que no aprovaran els comptes "abans de veure'ls" mentre que el president els ha reclamat pensar en el "carril central" en aquesta qüestió. "Estem segurs que hi haurà pressupostos", ha reblat Jordi Turull, portaveu de Junts pel Sí.