El Consorci de Residus vol prevenir el malbaratament alimentari a les escoles

El Programa d'Educació Ambiental ofereix nou activitats dirigides a totes les edats

Una nova activitat recorda que el menjar no és per llençar.
Una nova activitat recorda que el menjar no és per llençar. | Consorci de Residus
La Torre
08 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:11h
Les escoles i instituts del Vallès Occidental ja poden inscriure’s a les activitats del Programa d’educació ambiental que ofereix el Consorci per a la Gestió de Residus per al curs 2016-2017. En total, nou activitats dirigides a totes les edats, des dels alumnes d’Educació Infantil fins als de Batxillerat. I per aquest curs, dues novetats: una nova activitat per prevenir el malbaratament alimentari a les escoles i un nou sistema per a fer les inscripcions online gràcies a una central de reserves.

El nou sistema d’inscripcions és més àgil i fàcil i permet que el professorat pugui reservar directament les activitats, visualitzant el calendari de dies disponibles i evitant tràmits innecessaris. Tota la informació sobre les activitats i l’aplicació per fer les reserves es pot trobar a www.residusvalles.cat.

A banda de la nova activitat de prevenció del malbaratament, s’ofereixen les visites al Centre de Tractament de Residus, la Deixalleria mòbil a l’escola, les activitats de compostatge, la pràctica de biogàs a la Planta de Biometanització de Can Barba i el Taller de sabó a partir d’oli domèstic usat.

Totes les activitats del Programa d’Educació Ambiental són gratuïtes. També resulta sense cost el transport al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, ubicat a Vacarisses, previst en les activitats de visita a aquest equipament.

El menjar no és per llençar

L’activitat “El menjar no és per llençar” és la nova proposta educativa per aquest curs, que es suma a les ja existents. Es tracta d’una activitat que vol prevenir el malbaratament alimentari a les escoles i a casa, reduint el menjar que es llença al menjador escolar. S’adreça a alumnes d’Educació Infantil i Primària i vol identificar el malbaratament alimentari, dissenyar i establir mesures de reducció del malbartament al menjador i promoure els hàbits de prevenció del malbaratament alimentari entre les famílies i la comunitat educativa.

A partir d’una sessió inicial teatralitzada durant l’hora de dinar es treballa i comptabilitza el menjar que els alumnes llencen a les escombraries. Es reflexiona sobre les causes d’aquest malbaratament alimentari al menjador i s’estableixen millores i pràctiques per reduir-lo.

Amb la col·laboració dels educadors de menjadors es realitza al joc “Em llences o em menges?” per conèixer quines són les causes per les què es llença menjar durant tota la cadena alimentària. Al final de l’activitat es proposarà que continuïn treballant i aplicant les bones pràctiques proposades entre tots, durant una setmana. Dos visites posteriors, a mode de seguiment, serviran per comprovar si les noves pràctiques implantades redueixen la quantitat d’aliment que es malbarata al centre. A més a més, l’escola amb la reducció més alta de malbaratament serà premiada amb l’activitat a l’escola de l’Aventura dels Residus, joc educatiu de gran format per a instal·lar al pati durant un dia.