Per què se'ns posa la pell de gallina?

Aquest fenomen depèn del sistema nerviós simpàtic

Una mostra de la piloerecció o pell de gallina
Una mostra de la piloerecció o pell de gallina | Pixabay
Redacció
02 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:51h
Alguns investigadors de l'Institut Karolinska, a Suècia, han descobert que el sistema nerviós simpàtic compta amb diferents tipus de neurones que regulen funcions fisiològiques involuntàries i específiques com ara la piloerecció o pell de gallina i la rigidesa dels mugrons.

En el seu treball, els resultats del qual s'han publicat a la revista Nature Neuroscience, els autors van analitzar el mecanisme cel·lular que hi ha darrere aquestes reaccions corporals davant de sensacions com la por, el fred o el desig sexual, per veure si hi havia diferències en funció de si l'estímul era físic o emocional.

D'aquesta manera, van veure que el sistema nerviós simpàtic comprèn diferents tipus de neurones que regulen funcions fisiològiques específiques, com el control muscular erèctil, de manera que existeixen neurones "especialitzades" mitjançant el control dels músculs d'erecció en cada teixit, segons ha explicat Alessandro Furlan, investigador de la institució sueca.

Per fer l'estudi es va dur a terme una anàlisi a gran escala de les cèl·lules nervioses simpàtiques i van demostrar que hi ha molts tipus d'aquestes neurones que s'associen amb funcions particulars. Els científics van aconseguir mostrar com aquestes cèl·lules són heterogènies i estan enfocades en diferents funcions, i com els òrgans que controlen estan involucrades en l'especialització.