Mor Josep Maria Jarque, impulsor de l'escola inclusiva a Catalunya

El pedagog, nascut el 1935 a Barcelona i establert a Terrassa des dels anys seixanta, va dedicar la seva vida a defensar el dret a l'educació dels infants amb discapacitat

Josep Maria Jarque, en una entrevista recent a Canal Terrassa Vallès.
Josep Maria Jarque, en una entrevista recent a Canal Terrassa Vallès. | CTTV
La Torre
11 d'agost del 2016
Actualitzat a les 12:25h
El pedagog Josep Maria Jarque i Jutglar, considerat el pare de l'escola inclusiva a Catalunya, ha mort aquest dimecres a Terrassa amb 81 anys. Jarque, nascut a Barcelona el 1935, va dedicar la seva vida a lluitar pel dret a l'educació dels infants amb discapacitat, primer en centres especialitzats, el que representava un gran pas endavant a l'època, i després defensant la inclusió sense separar els alumnes amb discapacitat de la resta.

A començaments dels anys seixanta va treballar en projectes de formació ocupacional per a joves amb discapacitat intel·lectual L'any 1962 s'incorpora al projecte de FATIMA (Famílies Agrupades per Tutelar la Infància Menys Apta), una escola especial que s'acabava de crear a Terrassa. Durant molts anys en seria el director i portaria endavant l'escola especial Fàtima, actualment de titularitat municipal.

La tasca a Fàtima i a favor dels drets dels alumnes amb discapacitat va donar-li cert reconeixement i va arribar a ser un dels redactors del Plan Nacional de Educación Especial, el 1979. Després va convertir-se en responsable de l'educació especial de la Generalitat de Catalunya, fins al 1987. Va ser assessor del Departament d'Ensenyament de la Generalitat fins al 1999.

L'any 2000 Josep Maria Jarque va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2001 la Medalla d'Honor de la Ciutat de Terrassa. També va ser nomenat Terrassenc de l'Any el 2014 i el mateix any va rebre el Premi Gorra Frígia concedit per ERC Terrassa.

La cerimònia de comiat a Josep Maria Jarque serà aquest dijous a les cinc de la tarda a la parròquia de Sant Pere de Terrassa. Dissabte serà incinerat.