Noves concessions per a usos apícoles al Parc Natural de Sant Llorenç

S'introduiran 98 arnes amb abelles negres autòctones en tres o quatre abellars

La Torre
02 d'agost del 2016
Actualitzat a les 14:33h
La iniciativa pretén preservar les espècies autòctones d'abelles.
La iniciativa pretén preservar les espècies autòctones d'abelles. | Arxiu
La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha adjudicat les concessions demanials per a l'aprofitament apícola i l'aprofitament de pastures en conjunt d'espais naturals de la demarcació. Així, s'han adjudicat 236 arnes distribuïdes en diferents abellars en set finques propietat de la Diputació, entre elles al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i set lots per a caps de bestiar.

La durada de les concessions és de cinc anys i les activitats es desenvoluparan d'acord amb els criteris de bones pràctiques que incentiven el respecte al medi natural. Una part dels beneficis de l'aprofitament revertiran en el manteniment i millora de les finques públiques en què aquestes activitats es duen a terme.

Pel que fa a assentaments apícoles, s'ha adjudicat un total de quatre lots que es corresponen a 236 arnes distribuïdes en diferents abellars, en set finques propietat de la Diputació de Barcelona. Cadascuna de les arnes es considera com un rusc format per una colònia de d'unes 70.000 abelles.

Pel que fa a la distribució, un lot de cent arnes en dos abellars estarà situat al Parc del Garraf, un primer lot de 58 arnes distribuïdes en dos abellars i un segon lot de 40 arnes distribuïdes en un o dos abellars al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i un lot de 38 arnes al Parc Natural del Montseny.

De cara a fomentar i preservar les espècies autòctones d'abelles productores de la mel, l'eixam estarà format per abella negra autòctona (Apis mellifera iberica) i l'activitat es durà a terme de forma compatible amb la biodiversitat i la conservació dels valors naturals i paisatgístics de l'espai protegit i aprofitant de manera sostenible els recursos florals disponibles com és el pol·len i nèctar.

La promoció d'assentaments apícoles incentiva un codi de bones pràctiques en aquesta tipologia d'aprofitaments de manera que es garanteixi la producció de mels, pròpolis, gelees, melats i ceres de forma tradicional, vinculada a la població del territori i amb uns estàndards de qualitat ambiental de valor afegit, mantenint unes condicions zoosanitàries adequades i minimitzant l'impacte sobre la fauna i la flora existent a la zona.

Aprofitament de pastures
D'altra banda, s'han adjudicat també set lots d'aprofitament de pastures en finques públiques de la Diputació de Barcelona dins l'àmbit del Parc Natural del Montseny, amb un lot d'un màxim de 400 caps de bestiar, del Parc del Montnegre i el Corredor amb un lot de 500 caps, del Parc del Garraf, amb dos lots de 200 caps de bestiar màxim cadascun i del Parc del Castell de Montesquiu amb tres lots de 400, 250 i 10 caps de bestiar respectivament. L'aprofitament es farà amb bestiar oví, cabrum i vacum.

Tal com succeeix amb els aprofitaments apícoles, les concessions de pastures tenen una durada de cinc anys i l'activitat es desenvoluparà d'acord amb el criteri de bones pràctiques que incentiva la biodiversitat mitjançant la conservació d'espais oberts, el control de combustible forestal, evitant l'estassada mecanitzada, i la promoció econòmica associada a una activitat compatible amb el territori i els plans especials de cadascun dels parcs.

És important subratllar que els usos i les activitats ramaderes es duran a terme de forma que no erosionin el sòl ni deteriorin o empobreixin el bosc, no sobrepassant la càrrega ramadera màxima, no fent ús d'herbicides i aprofitant els fems per l'adobat de camps.

L'aprofitament d'aquestes pastures revertirà igualment en beneficis a les finques ja sigui mitjançant la recuperació d'infraestructures com ara amb el manteniment i reposició de tanques, el llaurat i la sembra i la implantació de prats.