Dilluns comencen els casals d'agost de Terrassa

Les principals novetats d'enguany són les places obertes i el canvi d'horari

La Torre
31 de juliol del 2016
Esplai La Fàbrica de Can Tusell.
Esplai La Fàbrica de Can Tusell. | Marcel Marsal

Esplai La Fàbrica de Can Tusell. Foto: Marcel Marsal
 

L’Ajuntament de Terrassa, amb la col·laboració de tres entitats de lleure de la ciutat, tornarà a oferir, per quart any consecutiu, un casal durant el mes d’agost als infants de la ciutat en situació vulnerable. Aquest casal és una acció socioeducativa a càrrec de professionals del lleure infantil que, alhora, garanteix que els nenes i nenes de famílies sense recursos puguin cobrir les necessitats alimentàries durant el període que va des del tancament dels casals d’estiu convencionals fins l’inici del curs escolar. Enguany el servei es desenvoluparà a partir del proper dilluns, 1 d’agost, i fins el 9 de setembre, i donarà cobertura fins a 220 infants. Les entitats que desenvoluparan els casals seran l’esplai La Fàbrica, l’esplai INSOC Guadalhorce i el Grup Colònies Ca n'Anglada.

La principal novetat d’enguany serà la inclusió, per primera vegada, de places obertes. És a dir, no només assistiran als casals els infants que indiquin els serveis socials municipals, sinó que també s’hi podran inscriure altres infants que ho demanin o que ja estiguin vinculats a l’entitat. L'objectiu d’aquesta novetat és oferir un espai de lleure normalitzador i integrador. En aquest cas l’Ajuntament de Terrassa finançarà una part del cost de les places. A més de les places cobertes pels serveis socials (160) i les obertes (30) la Fundació Probitas participa també becant 30 usuaris.

Una altra novetat serà el canvi d’horari. L’estiu passat el casal es desenvolupava de 13 a 20 h i incorporava el dinar i un berenar-sopar. Enguany es passarà a horari de matí, de 9 a 15 h, amb esmorzar i dinar inclosos, el que permetrà que el casal tingui un horari més convencional.

Els casals d’agost són molt similars en el seu plantejament als que es fan el mes de juliol. Inclouen jocs, tallers, sortides, piscina i activitats diverses amb una perspectiva socioeducativa i integradora. Enguany, per primera vegada, cadascuna de les tres entitats de lleure promourà espais i dinàmiques on poder implicar a les famílies en algunes activitats del casal.

L’Ajuntament de Terrassa valora molt positivament la implicació de l’esplai La Fàbrica, l’esplai INSOC Guadalhorce i el Grup Colònies Ca n'Anglada pel valor afegit que representa el seu coneixement i experiència en el treball amb la infància des de l’educació en valors i per facilitar la vinculació dels infants a la xarxa social del territori.

Paral·lelament als casals, els serveis socials municipals, en col·laboració amb Creu Roja, tornaran a dur a terme el programa de targetes-moneder per a les famílies de nens i nenes en situació vulnerable. Mitjançant aquest programa, les famílies disposen d’una targeta-moneder que els permet fer la compra en establiments conveniats, alhora que participen en accions de formació en aspectes com l’aprofitament del menjar, l’economia domèstica o la millora dels hàbits alimentaris. Aquest any, el projecte donarà cobertura a 500 nens/es.

Finalment, els serveis d’atenció social a la infància per al període estival inclouen també la dotació de beques per als casals convencionals, és a dir, els que s’han dut a terme aquest mes de juliol, amb la participació de 1.787 infants i joves de tota la ciutat. D’aquests, 663 (153 més que l’any passat), han comptat amb una beca per assistir als casals, que en 313 casos (32 més que l’any passat) inclou el servei de menjador.

En total, l’Ajuntament de Terrassa té previst destinar aquest estiu al voltant de 260.000€ (30.000 més que l’any passat) a l’atenció social a infants en situació vulnerable, entre els casals especials d’agost, les beques dels casals ordinaris i el programa de targetes moneder.