Facilitats de pagament de l'IBI a afectats per la regularització cadastral

S’han activat mecanismes per allargar els terminis de pagament sense cap cost ni despesa addicional

La Torre
29 de juliol del 2016
L’Ajuntament de Terrassa, després del traspàs de la informació per part del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, ha procedit a emetre les liquidacions de l’Impost sobre Béns Immobles amb les diferències detectades i notificades al consistori pel mateix Ministeri. L’Ajuntament està notificant aquestes diferències a les persones afectades des del passat mes de juny.

Per tal de facilitar el pagament a aquelles persones que no puguin fer-ne front en els terminis de la notificació inicial, s’han establert els mecanismes per allargar aquests terminis sense cap cost ni despesa addicional per a la ciutadania. Només cal que les i els contribuents afectats s’adrecin a qualsevol oficina d’atenció ciutadana o truquin al telèfon 010 per dur a terme el tràmit. De la mateixa manera, l’Ajuntament canalitzarà totes aquelles reclamacions que es puguin efectuar, si les diferències detectades pel Ministeri no s’ajusten a la realitat física dels immobles.

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques va endegar l’any 2014 un procés de regularització del Cadastre a nivell de tot l’Estat, amb un doble objectiu, d’una banda amb la finalitat de detectar errors en el valor cadastral registrat dels immobles de tots els municipis, i de l’altra perquè la regularització d’aquests errors tingués un reflex en els padrons de l’Impost sobre Béns Immobles d’aquests municipis. Aquesta és una de les mesures acordades per l’Estat amb la Unió Europea orientades a incrementar la recaptació per reduir el dèficit de les Administracions Públiques. Com en tota la resta de municipis de l’Estat, aquesta actuació també s’ha dut a terme a Terrassa, i el resultat de les diferències detectades les va notificar el Ministeri a les persones interessades a finals de l’any 2015.

Aquestes diferències són d’ordre divers, i totes afecten la valoració dels immobles: actualització de les dates de reforma dels immobles, canvis d’usos no registrats, ampliacions no declarades, o piscines que no consten en el Cadastre, entre d’altres. El valor cadastral dels immobles és fruit de la combinació de diversos factors i el Ministeri ha volgut posar-los en ordre per garantir la igualtat en la tributació, sempre des de les dates en què aquests fets s’ha estimat que s’han produït.

El fet de donar-li efectes anteriors a la data actual, s’ha traduït de manera directa en l’Impost sobre Béns Immobles que recapten els municipis, ja que s’han hagut de girar les diferències des de la data estimada, amb un màxim de 4 exercicis. En el cas de Terrassa, això significa començar a comptar des de l’any 2015, moment en que el Ministeri va notificar les modificacions detectades.