Rull: "Foment ha d'actuar amb contundència i exigir responsabilitats a Adif"

El conseller de Terrassa reclama que l'Agencia Estatal de Seguridad Ferroviaria faci una auditoria per saber en quines condicions es gestiona i manté la infraestructura de Rodalies

Josep Rull.
Josep Rull. | ACN
La Torre
26 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:05h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, l'egarenc Josep Rull, ha reclamat al Ministeri de Foment que“actuï amb contundència i exigeixi responsabilitats a l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries” (Adif). Rull, en una carta enviada aquest dimarts al ministre en funcions, Rafael Catalá, reclama que l’Agencia Estatal de Seguridad Ferroviaria (AESF)“auditi les condicions” en què l’Adif està gestionant la infraestructura a Catalunya, ha anunciat aquest dimarts al Parlament.
 
En resposta a la pregunta parlamentària sobre les competències del Govern en infraestructures ferroviàries, el titular de Territori i Sostenibilitat ha subratllat la “indignacióamb què la Generalitat veu els darrers esdeveniments que afecten la xarxa”, especialment els incidents dels darrers. Rull ha recordat els més de 250 usuaris atrapats en un tren de l’R16 durant més de dues hores aquest dilluns o la incidència d’aquest matí a l’R1 a Arenys de Mar. “La xarxa administrada per l’Adif a Catalunya és preconstitucional” i, en canvi, “la Generalitat fa un esforç ingent per perllongar les línies operades per Ferrocarrils de la Generalitat”, ha manifestat, referint-se als treballs que s’han executat a Terrassa i a Sabadell.
 
El conseller ha recordat que ha estat l’AESF qui ha obligat a passar un “periple de dos mesos i mig” per posar en funcionament els trens de la línia Lleida-La Pobla, tot remarcant que “ha estat una autèntica vergonya que per 1,9 quilòmetres de titularitat estatal s’hagi hagut d’endarrerir”.
 
Conèixer la situació
Tal com ha anunciat Rull durant la intervenció parlamentària, l’objectiu de la carta enviada al ministre en funcions és “conèixer fins a quin punt l’administrador ferroviari està complint amb la seva obligació, amb la conseqüent adopció de les mesures correctores que corresponguin”.
 
Rull li recorda a Rafael Catalá que el Govern ja ha formulat un requeriment previ a l’Adif on se l’insta a dur a terme les inversions compromeses que han de permetre posar la infraestructura en les condicions adequades perquè la Generalitat pugui prestar amb fiabilitat els serveis ferroviaris. Aquest requeriment, al qual s’han sumat l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, i que va ser presentat a mitjans de juny, és el pas previ a la interposició d’un recurs contenciós-administratiu davant de l’Audiència Nacional per inactivitat de l’Administració.
 
Actuació d’urgència
En el marc d’aquest expedient informatiu, el conseller demana a Catalá que “exigeixi” a l’Adif, “amb la urgència que requereix la situació”, “el compliment de la seva funció essencial” de posar la infraestructura al dia. “Que adopti les actuacions que han de permetre que les empreses operadores, en aquest cas Renfe, puguin prestar de forma adequada els serveis públics de transport ferroviari que tenen encomanats”, ha dit.