30 anys de l'incendi de la Serra de l'Obac a Terrassa i Matadepera

El foc va començar el 18 d'agost de 1986 i va cremar 500 hectàrees

Incendi del 1986 a la serra de l'Obac.
Incendi del 1986 a la serra de l'Obac. | Quim Vancells
La Torre
18 d'agost del 2016
Actualitzat a les 12:15h

El 18 d’agost de 1986 un incendi va afectar la comarca, relata un reportatge de Matadepera.cat. I encara que va durar poques hores i va tenir lloc en una zona no urbana, cosa que va ajudar a que no hi hagués la percepció de perill per part de la població, va cremar 500 hectàrees dels municipis de Terrassa i Matadepera, esdevenint un dels principals incendis forestals de la zona.

Quim Vancells, autor d’un extens article sobre el tema afirma que “com a tot fet històric, cal contextualitzar-lo en la seva època. Tot just feia una dècada que s’havia iniciat la figura de protecció com a Parc Natural, els cos de Cos de Bombers de la Generalitat estava a les beceroles, i els vehicles, mitjans i eines de planificació i previsió eren ben bàsics. I això sense comptar els condicionants tecnològics. Fa trenta anys, no hi havia evidentment niWhatsApps, ni internet, ni els mitjans que hi ha ara. Les comunicacions es feien per emissores però els avisos i gran part de la coordinació es feia des de telèfons fixes”, apunta Vancells.

El foc va estar diverses hores sense control, amb velocitat i intensitat altes, que no va poder ser controlat totalment fins a la matinada de l’endemà, 19 d’agost, encara que no va ser fins al dijous 21 que es van retirar els mitjans. 

Més informació