PSC, TeC, ERC-MES i CUP, a favor de la gestió pública de l'aigua a Terrassa

El consens entre els quatre grups s'ha recollit en una proposta de resolució única que portaran al ple de dijous

La Torre
21 de juliol del 2016
Actualitzat a les 6:52h

Sirvent, Matilla, Ballart, Albert i Armengol, en la roda de premsa conjunta. Foto: PSC
 

Els grups municipals de PSC, TeC, ERC-MES i CUP han escenificat amb una roda de premsa conjunta el seu acord i la defensa del model de gestió directa d’aquest servei bàsic. El consens entre els quatre grups l’han recollit en una proposta de resolució única que portaran al ple d’aquest dijous.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha encapçalat aquesta roda de premsa que s’ha realitzat amb un objectiu clar segons les paraules del mateix alcalde: “m’he posicionat públicament a favor de la gestió directa en més d’una ocasió. Avui, anem més enllà i ja som quatre els grups municipals que compartim obertament aquest mateix posicionament”.

Els grups municipals de PSC, TeC, ERC-MES i la CUP portaran al ple del proper dijous una proposta de resolució amb la que demanen que l’Ajuntament adopti el compromís per assolir un model de gestió directa del servei de subministrament d'aigua a la ciutat de Terrassa. Segons ha manifestat Ballart: “No ens enfrontem a una decisió conjuntural d’aquest mandat, sinó que és una decisió estratègica, que haurà de prendre el Ple, i que serà transcendental per al futur dels terrassencs i terrassenques” i en aquest mateix sentit, l’alcalde ha afegit: “creiem que l’aigua és un bé públic, i no una mercaderia en mans dels interessos privats. Per això volem treballar per un model de gestió que permetrà a l’Ajuntament tenir el control sobre la prestació del servei, per garantir una prestació transparent, directa i amb garanties de bon govern”.

Per la seva banda Xavi Matilla, portaveu del grup de Terrassa en Comú a l’Ajuntament s’ha mostrat convençut que en aquests moments “d'acord amb la informació tècnica i jurídica que disposem, considerem que l'Ajuntament està en plena disposició per poder gestionar de manera directa el servei, i que la gestió directa és el model que pot garantir que l'aigua sigui considerada com un dret humà universal així com un ple control públic i una màxima transparència en la seva gestió”.

La proposta de resolució que presentaran les forces d’esquerra a l’Ajuntament de Terrassa també recull la necessitat de mostrar el rebuig a l’actitud del concessionari actual del servei d’abastament d’aigua, de no acceptar l’autoritat municipal i judicialitzar-ne les decisions que adopta. I és que, segons han explicat els representants polítics, quan falten poc més de cinc mesos per la finalització de la concessió, Mina té pendent de lliurar a l’Ajuntament part de la informació important i decisiva requerida per procedir a la liquidació.

Segons ha explicat el portaveu de TeC, Xavier Matilla, l’acord que plantegen les quatre forces polítiques també vol rebutjar de manera contundent el posicionament de l’empresa concessionària i ha afirmat: “malgrat els seus intents per condicionar-nos ens sentim plenament lliures i amb totes les forces necessàries per prendre una decisió que prioritzi l’interès col·lectiu de la ciutat a l’interès econòmic d’una empresa multinacional. Per aquest motiu reiterem el nostre compromís per què la ciutat de Terrassa assoleixi un model de gestió directa dels servei de subministrament d’aigua”.

En la mateixa línia i assenyalant que aquest pot ser un acord històrica per a la ciutat, el portaveu d’ERC-MES al Consistori, Isaac Albert, ha manifestat: “avui equilibrem forces. Mina fa campanya des de fa temps, avui dotem de força la posició pública." Pel republicà, el posicionament dels quatre grups municipals “ja és gestió pública de l'aigua, estem prenent decisions pel futur de la ciutat de Terrassa".

La portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Terrassa, Maria Sirvent també ha volgut remarcar la “rellevància política que té aquesta decisió” i d’altra banda, ha fet un clar reconeixement a la “feinada feta per la Taula de l'Aigua i per la societat civil, que avui ens ha portat fins aquí. Esperem que la municipalització de serveis sigui ara la tendència", ha conclòs Sirvent.

En aquesta roda de premsa, l’alcalde també ha volgut deixar clar que el procés participatiu que s’havia anunciat segueix en peu i ha avançat que el proper dimarts es reunirà el Consell Editorial de l’aigua, per valorar com tirar-lo “amb les garanties democràtiques necessàries per fer-ho”. Aquest òrgan està format per representants de la ciutadania, representants polítics i tècnics municipals.

PSC, TeC, ERC-MES i la CUP han recordat que la proposta que presentaran al ple de demà compta amb el suport de 20 dels 27 regidors del Consistori i tots han insistit en el fet que la finalització de la concessió del servei públic d’abastament d’aigua a mans d’una empresa privada el proper mes de desembre de 2016, és l’oportunitat que té la ciutat de Terrassa per recuperar el govern d'un servei públic importantissim. L’oportunitat de recuperar la gestió d’un dret humà bàsic, d’evitar que sigui un negoci privat i de prioritzar-ne així la seva funció social.