El perill d'orinar a la piscina

Una investigació internacional ha demostrat que la interacció de l'orina amb el clor crea elements químics perjudicials per la salut

una piscina
una piscina | Albert Segura
Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:52h
Orinara la piscina no és només un problema ètic sinó que també pot ocasionar problemes de salut. Segons una investigació publicada a l'Environmental Science & Technology quan l'àcid úric interactua amb hipoclorit de sodi, també conegut com a lleixiu, es creen productes químics perjudicials per l'ésser humà. L'estudi ha estat creat gràcies a la col·laboració de la Universitat Agrària de la Xina i la Universitat de Perdue dels Estats Units.

Jing Li i Ernest Blatchey, els dos investigadors principals han descobert que diversos fluids humans, tant l'orina com la suor, contenen àcid úric i aquest nitrogen. Quan el nitrogen entra en contacte amb el clor, utilitzat per netejar les piscines, es produeixen dos elements el Clorur de Cianogen (CNCl) i el triclorur de nitrogen (NCl3). El NCI3 s'ha vinculat amb danys als pulmons i el CNCI és un component tòxic que afecta el sistema central, el cor i els pulmons. Tots els estudis sobre aquests dos components se centren en la seva presència en l'aigua per consum o sigui que no se sap quins poden ser els seus afectes en la pell.

Els científics van analitzar diverses piscines de la Xina i van trobar NCI3 i CNCI en la majoria d'elles. Tot i que la suor també pot activar la reacció, es calcula que el 97% de l'àcid úric prové de l'orina, ja que cada vegada que algú orina s'evacuen entre 27 i 217 mil·lilitres de líquid mentre que la suor és molt més residual. Els elements resultants són volàtils però acostumen a concentrar-se en les capes més superficials de les piscines. Es calcula que la reacció tarda una hora a crear els elements des del moment que els dos components entren en contacte. El NCI3 acostuma a desaparèixer ràpidament però el CNCI pot aguantar fins vuit hores abans de desaparèixer.

Segons els creadors de l'informe només existeixen dues solucions o es redueix la quantitat de clor de l'aigua o les persones que usen la piscina es comprometen a no orinar-hi.