Terrassa demana l'alliberament dels 7 líders bahá'ís empresonats

Comunitat Bahá’í de Terrassa s'uneix a la campanya d'exposar i denunciar la situació dels líders a l'Iran arrestats per espionatge

Comunitat Bahá’í de Terrassa
30 de juny del 2016

Acte de record i denúncia per l'empresonament dels líders bahá'ís Foto: Comunitat Bahá’í de Terrassa


Són ja vuit anys els que han transcorregut des de l’arrest, en la matinada del 14 de maig de 2008, dels líders bahá’ís: Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Behrouz Tabakkoli i Vahid Tizfahm. Aquests set líders bahá’ís eren membres d’un grup, ara dissolt, conegut com "Yaran-i-Iran" – o "Amigos de Iran".

Després d’una sèrie d’irregularitats, que succeïren una rere l’altra després de l’arrest, cadascun d’ells foren condemnats a 20 anys de presó. Se’ls condemnà per falsos càrrecs d’espionatge, "activitats de propaganda contra el règim" i l’organització d’una "administració il·legal", entre d’altres.

Cap a l’agost de 2010, la Premi Nobel de la Pau, Shirin Ebadi, fundadora del Centre de defensors dels drets humans, qui participà en les primeres etapes de la defensa dels set bahá’ís, arribà a dir a la BBC que estava "estupefacta" davant la pena de 20 anys de presó, "He llegit l’expedient del cas pàgina per pàgina i no he trobat res que provi les acusacions, ni cap document que pugui provar les afirmacions de la fiscalia". Aquesta condemna va ser reduïda posteriorment a 10 anys. Segons el codi penal iranià, a tots ells els correspon per llei, el dret a la llibertat condicional, no obstant, les seves autoritats neguen també aquest dret. 

Per recordar el vuitè aniversari de l’empresonament i amb el propòsit de reclamar i denunciar la injustícia a la qual estan sotmesos de forma sistemàtica, la Comunitat Internacional Bahá’í ha organitzat una campanya global en defensa dels 7 líders amb l’eslògan "Basta! Allibereu als 7 bahá’ís".

Aquí a Terrassa la comunitat local bahá’í s’ha sumat a tal campanya amb l’organització d’algunes activitats, entre les quals la que es va dur a terme aquest 28 de juny al Centre Bahá’í de la nostra ciutat, amb l’objectiu d’exposar i denunciar la situació dels líders a l’Iran, amb una tertúlia «Resposta pacífica dels bahá’ís de l’Iran a dècades de persecució” i una pregària pel respecte dels drets humans de tots els pobles.

En aquestes últimes setmanes s’ha conegut un increment sense precedents de declaracions anti-bahá’ís a l’Iran des dels mitjans de comunicació oficials del govern, tant pels clergues com pels polítics, autoritats de la Guardia Revolucionària, oficials d’alt rang del Poder Judicial així com els parlamentaris. Aixequen la seva veu impregnada de prejudici religiós contra els bahá’ís incitant a l’odi i fomentant en la població el dissociar-se i no confraternitzar amb els bahá’ís.

La Sra. Kamalabadi, una de les dues dones que formen part d’aquests set líders detinguts, ha sortit de la presó per cinc dies per visitar a la seva neta, sota la fiança de 50.000 euros, únic permís en tot aquest temps. Durant aquests cinc dies ha tingut visites de personalitats notòries, rostres coneguts d’entre activistes pro drets civils així com la filla de l’ex-President iranià Faezeh  Hashemi  Rafsanjani, essent aquestes visites les que han ocasionat les diferents reaccions en els mitjans de comunicació i autoritats iranianes.
Aquesta plètora d’articles negatius ha portat a una amplia gamma d’intel·lectuals iranians i a figures prominents des de dins del país a mostrar públicament el seu rebuig als prejudicis i accions incendiàries per part de les autoritats iranianes, i criden l’atenció d’Organitzacions no Governamentals i individus d’influència sobre aquesta actitud cap a la minoria religiosa més nombrosa del país.  

Comunitat Bahá’í de Terrassa