Un llibre pel Centenari del Maestrat

"Un llibre té la missió de no deixar en l'oblit fets, idees i sentiments d'una gent que van formar part de l'Associació del Maestrat, i a la vegada fer saber a la gent d'aquí que va ser entre tots i totes, que vàrem construir aquesta ciutat", escriu Manuel Beser

Manuel Beser
30 de juny del 2016
Aquest any es celebren els 100 anys de l’existència de l’Associació Cultural “El Maestrat” de Terrassa i per això ha semblat oportú escriure una crònica sobre les activitats,   persones i esdeveniments que hi van haver al voltant d’aquest conjunt de gent.

Els motius principals han sigut: primerament posar a la llum una notable quantitat de notícies i documents que fins ara estaven guardats en cases particulars o a l’Arxiu de l’entitat; en segon lloc dignificar totes aquelles persones que hi van formar part i contribuir al seu desenvolupament; i finalment, posar una nota cultural als actes del Centenari que aquest mateix any s’esdevindran.

L’obra està dividida en vint capítols o apartats i conté unes dues-centes pàgines escrites de primera mà amb notes, fotografies i textos addicionals. L’edició anirà a càrrec de la mateixa associació i es podrà adquirir durant les celebracions del mes de setembre. El contingut consta de vint capítols que es poden dividir en cinc parts: 

La primera inclou una introducció, explicació de conceptes (Montepío, Maestrat) i causes de l’emigració cap a Catalunya, incloent un capítol sobre la fàbrica de Giner de Morella.
La segona part tracta els inicis del Montepío de Fills del Maestrat a Barcelona i a Terrassa conjuntament i que l’any 1937 es separaren definitivament. El Montepío era una Mutualitat que aparegué per ajudar econòmicament els socis en cas de malaltia, accident, infantament o defunció, pagant unes quotes mensuals. Hi ha un capítol dedicat a la Terrassa del segle XX.

Una tercera part incideix en els anys posteriors a la Guerra Civil com una etapa de recuperació en què es tornen a fer les festes que es duien a terme abans del conflicte armat: missa de difunts, festa patronal, aplecs i assistència a les festes Sexennals de Morella. S’hi inclou un capítol dedicat a la Parròquia de la Sagrada Família.

A continuació hi ha una època de consolidació, però on es va veient que la funció mutualista està coberta per les entitats asseguradores i per la mateixa Seguretat Social, així que l’any 1991 es decideix de comú acord deixar les funcions de Mutualitat i convertir-se en una Associació Cultural mantenint els actes lúdics i culturals.

L’obra acaba amb l’etapa actual, apuntant algunes perspectives de futur. Hi ha una descripció de persones destacades de l’entitat, un capítol dedicat a la Colònia Morellana de Sabadell amb la qual sempre va haver bona relació, i un darrer capítol dedicat a textos, poemes, cronologia, membres de la Junta i llistat de socis i sòcies.

Hom es pregunta quin ha de ser el futur d’una societat en què tots els seus membres estan integrats dins la societat catalana i els socis són persones grans, la majoria néts i besnéts d’aquells primers Fills del Maestrat.

Un llibre té la missió de no deixar en l’oblit fets, idees i sentiments d’una gent que van formar part de l’Associació del Maestrat, i a la vegada fer saber a la gent d’aquí que va ser entre tots i totes, els d’allà i els d’ací que vàrem construir aquesta ciutat. Una gran ciutat.

Manuel Beser Jordà