El mNACTEC Terrassa adquireix una màquina d'escriure de 1875

Es tracta d'una Sholes & Glidden de 1875 i s'ha aconseguit en una subhasta a Alemanya

Amb la Sholes & Glidden va néixer l'ús del teclat amb la disposició de lletres QWERTY
Amb la Sholes & Glidden va néixer l'ús del teclat amb la disposició de lletres QWERTY | mNACTEC
Nació Digital
24 de juny del 2016

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha adquirit una màquina d'escriure Sholes & Glidden de 1875 en una subhasta a Colònia (Alemanya). Aquest model de màquina d'escriure va ser el primer que es va fabricar a gran escala.
 
La Sholes & Glidden, també anomenada com a Remington No.1, és probablement la màquina d'escriure més influent de la història. Va ser la segona màquina d'escriure que es va produir per a un ús comercial, i la primera de fabricació industrial que va arribar a un públic massiu. El primer disseny de la màquina el va fer el nord-americà Christopher Latham Sholes l'any 1867 a Milwaukee, Wisconsin (EUA). La primera patent data de l'any 1868 i la seva fabricació, a càrrec de la firma E. Remington and Sons, es va realitzar des del 1874 fins al 1878, amb una producció total de prop de 5.000 unitats, de les quals tan sols se'n conserven uns centenars en l'actualitat.
 
Amb la Sholes & Glidden va néixer l'ús del teclat amb la disposició de lletres QWERTY que encara utilitzen els dispositius d'escriptura actuals, amb un teclat de quatre fileres i barra espaiadora, que reserva la filera superior per a les xifres. El disseny original d'aquesta màquina d'escriure, inspirat en el de les màquines de cosir, posava èmfasi en aspectes completament innovadors per a l'època i que van estar vigents fins a la decadència definitiva d'aquests dispositius d'escriptura a finals del segle XX, com ara la velocitat de l'escriptura (pulsacions per minut) o la possibilitat d'utilitzar el paper carbó per fer duplicats dels documents.
 
La invenció de la màquina d'escriure, i la seva irrupció a les oficines, va permetre un augment notable d'eficiència i productivitat, tot i que la contribució social més important de la màquina d'escriure va ser probablement la incorporació de la dona en el món de les oficines, un àmbit laboral que fins aleshores havia estat exclusivament masculí. El mateix Christopher Latham Sholes va utilitzar la figura d'una dona fent servir la seva màquina d'escriure en els primers cartells publicitaris del seu invent.
 
La Sholes & Glidden també és coneguda per ser la primera màquina d'escriure utilitzada per un escriptor, el nord-americà Marc Twain (1835–1910), autor entre d'altres de Les aventures de Tom Sawyer. 
 
Exposició sobre la col·lecció de màquines d'escriure

La màquina d'escriure Sholes & Glidden adquirida pel mNACTEC s'exhibirà en l'exposició dedicada a les màquines d'escriure que està previst que s'inauguri durant la tardor. Aquesta exposició, que es presentarà al nou espai expositiu "Tresors del mNACTEC", també inclourà altres peces destacades de la col·lecció de màquines d'escriure del Museu.
 
La col·lecció de màquines d'escriure del mNACTEC inclou més de 150 models que abasten totes les èpoques, des dels primers enginys de finals del segle XIX fins les últimes màquines electròniques de la dècada dels noranta del segle XX. Aquesta col·lecció recull de manera íntegra l'evolució tècnica d'aquests dispositius d'escriptura, que van protagonitzar una veritable carrera tecnològica a través del desenvolupament de solucions mecàniques enginyoses i molt diverses. Entre aquests models s'hi poden trobar màquines d'escriure d'índex, de teclat, de escriptura visible o no visible, de mà, portàtils, de sobretaula, entre d'altres. 
 
El mNACTEC


El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya. La seva missió és difondre i promocionar el coneixement de la cultura científica, tècnica i industrial i, a la vegada, conservar, estudiar i mostrar la implantació i l'evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, molt especialment, la seva implicació i incidència social.
 
La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.