L'atur i la neteja són els problemes més greus que té la ciutat de Terrassa

Alumnes de l'Institut Santa Eulàlia de Terrassa han realitzat una enquesta a 2.478 persones sobre la imatge de la ciutat, la gestió de l'aigua, l'economia o si se senten identificats amb el lloc on viuen

La Torre
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:43h
Els egarencs els preocupa la imatge de la ciutat
Els egarencs els preocupa la imatge de la ciutat | Cristóbal Castro
Els alumnes del Santa Eulàlia han dut a terme amb la col·laboració de l’Observatori Econòmic i Social de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST) una enquesta entre abril i maig a un total de 2.478 persones, de les quals 2.231 a residents de la ciutat. I entre els resultats obtinguts a la pregunta sobre quin considera que és el problema més greu que té la ciutat de Terrassa, el 23,4% dels enquestats ha respost l'atur/condicions de treball, seguit de la neteja, amb un 10,9%. La crisi i els problemes econòmics és el tercer aspecte que més preocupa als egarencs. Altres aspectes destacats són la immigració (3,5%), l'oferta d'oci (2,9%) o l'aparcament (2,9%).

En total han estat 17 qüestions (dues de les quals amb caràcter obert) que han plantejat els estudiants als egarencs. L'enquesta toca aspectes generals sobre la imatge de la ciutat o l’estat de l’economia, però també sobre dos temes relacionats amb l’actualitat local: sobre l’ús dels mitjans de comunicació públics i sobre el coneixement dels ciutadans de la gestió de l’aigua. 

Entre altres qüestions, s’ha preguntat a la ciutadania pel seu nivell de felicitat, que els terrassencs han qualificat amb un 7,47 sobre 10, una nota molt semblant a l’obtinguda dos anys abans i mig punt més alta que la mitjana de nivell de felicitat del conjunt d’Europa. De fet, vora el 70% dels terrassencs se sent força o molt satisfet de viure a Terrassa, atorgant a la ciutat una nota mitjana de satisfacció del 7,2%. D’altra banda, més d’un 88% dels egarencs se senten identificats amb la ciutat, i un 63% se sent força o molt identificat, sent la nota mitjana per a aquesta identificació d’un 6,9.

Finalitat pedagògica

Els resultats d'aquesta enquesta sobre Percepcions de la Ciutadania s'han exposat en el decurs de la festa de final de curs de l’Institut Santa Eulàlia. Aquesta és la tercera enquesta des de l’inici de la col·laboració entre l’Institut i l’OESST, que es va iniciar l’any 2014 amb una prospecció sobre Valors Ciutadans. L’any passat, les preguntes de l’enquesta van girar al voltant del projecte del Vapor Gran. El desplegament d’aquesta enquesta ciutadana, que porten a terme uns 250 alumnes, permet mostrar a l’alumnat de l’Institut l’ús pràctic de les matemàtiques, alhora que endinsar-se en el coneixement de la ciutat, la seva gent i la seva activitat.

De la mateixa manera, pels impulsors, endegar una enquesta, executar-la i analitzar els resultats, emprant metodologies clàssiques o més modernes, constitueix una forma de conèixer estats d’ànim i d’opinió, de percepcions i de realitats sobre el territori i una ocasió per a la reflexió.

Els tècnics de l’OESST, que han presentat els resultats, han destacat, a banda de les mateixes respostes i de la finalitat pedagògica de l’exercici, la seva component cívica i de col·laboració ciutadana, alhora que han reiterat la seva felicitació al centre per aquesta iniciativa, que el prestigia i converteix l’acció en una pràctica excel·lent.