El mNACTEC Terrassa posa als murs més fotografies gegants interactives

Les imatges van acompanyades de punts QR, que permeten accedir a continguts a través de dispositius mòbils

Fotografies gegants als murs del mNACTEC de Terrassa
Fotografies gegants als murs del mNACTEC de Terrassa | Foto: Cristóbal Castro
La Torre
28 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:15h

Fotografies gegants als murs del mNACTEC de Terrassa Foto: Cristóbal Castro


El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha posat en marxa una nova fase del projecte Murs del mNACTEC, que inclou la instal·lació a les parets exteriors del recinte del museu de cinc fotografies de grans dimensions relacionades amb l’antiga activitat industrial al Vapor Aymerich, Amat i Jové, seu del museu a Terrassa, que s'afegeixen a les tres que ja hi havia. En els murs també hi ha punts QR que permetran obtenir, mitjançant dispositius mòbils, informació relacionada amb relacionada amb la imatge exposada així com de l’oferta patrimonial i de continguts del museu.
 
Murs del mNACTEC és un projecte impulsat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i que ha estat dissenyat per l’Espai Didàctic de la Imatge i el Patrimoni (EDIP) de La Farinera CAVV, amb la col·laboració del Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya (CITM/UPC). Es tracta d’un projecte orientat a fer confluir la visualització d’imatges, ja siguin antigues, modernes o en moviment, sobre edificis, i que en aquest cas té com a objectiu posar en valor i fer més visible l’edifici industrial que acull el mNACTEC, així com dignificar l’entorn del museu. Les imatges de grans dimensions s’han col·locat als carrer Pau Claris, Indústria i Mare de Déu dels Àngels. 
 

L'objectiu és posar en valor i fer més visible l’edifici industrial Foto: Cristóbal Castro

 
Properes fases del projecte
El projecte Murs del mNACTEC es duu a terme en diferents fases i està prevista una actuació de realitat augmentada en moviment (mapping) sobre la façana principal de l’edifici.
 
L’origen del projecte Murs del mNACTEC es troba en els projectes Murs del Mèder i Vic Invisible, ambdós dissenyats per l’EDIP de La Farinera_CAV.
 
Amb anterioritat a aquest projecte, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic ja havien col·laborat de forma conjunta en altres projectes, com en la conservació de la col·lecció d’equipament fotogràfic de l’Ajuntament de Vic que es gestiona des de La Farinera_CAVV. El mNACTEC també col·laborarà en el disseny del projecte de l’exhibició d’aquestes càmeres antigues que s’ubicaran en el futur espai polivalent de La Farinera_CAVV.
 

Nous murals a les parets del museu Foto: Cristóbal Castro


El Vapor Aymerich, Amat i Jové
L'edifici del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, representa la millor obra arquitectònica industrial modernista del país. Dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, 1868 - Terrassa, 1931), la fàbrica es va començar a construir a la Rambla d'Ègara el 1907 i va ser inaugurada un any i escaig més tard. El Vapor –denominació que prové de la utilització de la màquina de vapor com a força motriu– acollia tot el procés industrial de transformació de la llana, des de la seva entrada en flocs fins a la seva sortida en teixits acabats.
 
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya té 22.200 m2 de superfície total, dels quals 11.000 m2 corresponen a l'antiga nau de producció, de planta rectangular, del Vapor Aymerich, Amat i Jover. En aquesta gran sala on s'hi troben avui les exposicions permanents “Enérgeia”, “La fàbrica tèxtil”, “Homo Faber” i “El transport”, està coberta per un peculiar sostre en forma de dents de serra. Les habituals formes rectes d'aquest tipus de sostre, però, van ser reinterpretades per l'arquitecte Muncunill amb 161 voltes catalanes campaniformes, les quals s'aguanten gràcies a 300 columnes de ferro fos, que servien també com a baixants d'aigua i com a suport dels embarrats, els enginys que transmetien la força de la màquina de vapor a totes les màquines de la fàbrica.
 

Grans imatges diferents a les parets del mNACTEC Foto: Cristóbal Castro

 

Mural a les parets del mNACTEC Foto: Cristóbal Castro

 

Mural a les parets del mNACTEC Foto: Cristóbal Castro