Terrassa concedeix la Medalla d'Honor a Joana Biarnés

La pionera del fotoperiodisme rebrà un sentit homenatge de la ciutat on va néixer

La Torre
25 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:43h

Biarnés amb els responsables del documental sobre la seva vida Foto: Cristóbal Castro


La junta de portaveus ha arribat a un acord unànime per concedir la Medalla d'Honor de la ciutat a la fotoperiodista Joana Biarnés (Terrassa, 1935). Segons va anunciar aquest dimarts els regidors Alfredo Vega i Miquel Sàmper està previst que aquesta proposta s'elevi al ple del mes que vinent.

En els darrers, la fotoperiodista, actualment resident a Viladecavalls, ha tingut forta presència a la nostra ciutat amb la inauguració de l’exposició Joana Biarnés: Pionera del fotoperiodisme. Fotografies . El Rostre, l'instant i el lloc. La mostra, produïda i organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, aplegava 70 fotografies en blanc i negre, la majoria de les quals van ser publicades al setmanari ¿Por Qué?, les revistes Ondas i Semana, i els diaris Pueblo i ABC. La resta eren inèdites i pertanyen a l’arxiu personal de Joana Biarnés.

Posteriorment, també va presentar el seu darrer llibre, un recull de les imatges preses per a la primera fotoperiodista de l'estat durant els anys 60. Són instantànies publicades principalment al diari El Pueblo i que per primer cop es troben recopilades en un llibret. 

I finalment, recentment, el Cinema Catalunya va acollir la projecció del documental Joana Biarnés. Una entre tots. Produït per REC Videoproduccions i coproduït per TVE, Televisió de Catalunya i Photographic Social Vision, el film explica com Biarnés va lluitar contra els prejudicis de l'època, va immortalitzar a grans personatges de la història i quan estava en el cim de la seva carrera, va deixar la professió. La cinta, dirigida per Òscar Moreno i Jordi Rovira, va sorgir d'un reportatge que es va publicar temps enrere a Capçalera, i que va animar als responsables de la productora a tenir endavant el llargmetratge.