Salut aconsella limitar el consum de carn vermella a les guarderies

L'organisme actualitza la guia Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància

1200_1462974144gdeg
1200_1462974144gdeg
Redacció
12 de maig del 2016
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) aconsella limitar a dues vegades per setmana el consum de carn vermella i eliminar la presència de processats en els menús per a les guardaries. Així consta en l'actualització de la guia Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys), que ha tingut en compte les recomanacions de l'OMS. 

El secretari de l'ASPC, Joan Guix; la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas; la representant de la Societat Catalana de Pediatria, Maria Eugènia Ortolà; la coordinadora de guardaries de l'Ajuntament de Terrassa (Barcelona), Mercè Fontané, i la dietista-nutricionista de l'ASPC, Gemma Salvador, han presentat el document aquest dimecres.

No allargar el triturat 

La guia també aconsella no allargar el consum d'aliments servits de manera triturada, sinó intercalar-los amb trossejats, aixafats i sòlids, exceptuant aquells que puguin representar un "risc d'ennuegar-se", que s'introdueixen a partir dels tres anys.

Incorporar preparacions diferents dels triturats permet que el nen pugui menjar de manera autònoma i que gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors dels aliments, segons la guia.

A més, garanteix un creixement adequat, educació alimentària -autonomia, hàbits motors i percepció de gustos i textures-, i una millor regulació de la fam-sacietat, ha explicat Salvador.

Introducció progressiva de nous aliments 

Com a novetat, la guia determina que l'ordre d'incorporació de nous aliments no és transcendental i a partir dels sis mesos es poden oferir de manera gradual hortalisses, llegums, aliments amb farina, carn, peix, ous, fruita seca -aixafats o mòlts- i oli d'oliva verge.

La guia també recomana deixar que els nens decideixin sobre la quantitat que desitgen menjar respectant els seus "senyals d'autoregulació innats" -excepte quan es tracta de carn, peix i ous-.

Exercir pressió sobre els nens perquè s'acabin el plat està vinculat a una major incidència de sobrepès i obesitat, com més resistència a menjar en aquell moment, a aversions a certs aliments, alteracions en els mecanismes de sacietat i altres conductes alimentàries poc saludables.