Mina defensa l'augment de la tarifa de l'aigua i estudia emprendre accions

Aigües Públiques de Terrassa pretenia un increment d'1,5% del preu de l'aigua per aquest 2016 per cobrir costos de tractament i l'amortització de les inversions realitzades | La proposta ha estat tombada per la Comissió de Preus de Catalunya i per l'Ajuntament de Terrassa

La Torre
02 de maig del 2016
Actualitzat el 03 de maig a les 7:46h
Mina, Aigües de Terrassa estudiarà possibles accions per defensar la seva proposta en relació a les tarifes de l’aigua de la ciutat de Terrassa després que la Comissió de Preus de Catalunya hagi emès un dictamen en el qual rebutja la sol·licitud de modificació de tarifes que va fer la companyia per a 2016. Pel que fa al procediment seguit per l’Ajuntament, Mina considera, tal i com ja va fer saber, que "no és del tot correcte". La companyia lamenta que, en tot cas, "el consistori no li hagi donat opció a defensar la seva proposta".

Mina va proposar un increment de la tarifa de l’1,5% per a aquest any després que el 2015 no s’apliqués cap increment sobre les tarifes d’abastament d’aigua a la ciutat, tal i com es va acordar amb l’Ajuntament. L'empresa recorda que "aquesta congelació va ser possible gràcies a l’esforç realitzat per la companyia de forma continuada per disminuir les despeses d’explotació, així com en matèria de política ambiental", el que va permetre a Mina assolir millores en el rendiment tèrmic hidràulic de la xarxa i estalvi en el consum d’energia de les instal·lacions.

Despeses extraordinàries

De cara al 2016, però, Mina afirma que s’ha de tenir en compte que amb "una previsió de consum d’aigua a Terrassa similar a la de 2015, algunes partides com la de l’energia i els costos de tractament augmenten". Així, aquest any, Mina haurà de fer front al cost d’adquisició a l’empresa ATLL concessionària de la Generalitat d’un volum extraordinari d’aigua necessari perquè "les obres de renovació d’un tram de la principal canonada que abasteix la ciutat de Terrassa des de la central elevadora d’Abrera impediran l’aprofitament de recursos propis mentre aquestes s’allarguin". Aquest fet és degut "no a motius atribuïbles a la gestió de Mina, sinó per tràmits relacionats amb les autoritzacions administratives per executar l’obra".

Pel que fa als costos de tractament, la companyia subratlla que haurà d’invertir més en els processos de potabilització de l’aigua captada en origen i en la seva extracció, ja que, "tot i estant garantits els cabals d’aigua necessaris per a aquest 2016, la manca de precipitacions patit durant l’any 2015 i començaments del 2016 té el seu impacte en la qualitat de l’aigua del riu i en el descens del nivell de l’aigua dels pous".

Per últim, també argumenta que aquest any caldrà augmentar la despesa d’amortització derivada dels costos d’inversió, "en la mesura que augmenten els volums d’inversió, sobretot en la millora de la xarxa i de l’eficiència energètica, així com la partida dels impostos i les taxes a satisfer a la Generalitat, a l’Ajuntament i a d’altres administracions".

No obstant això, Mina intenta compensar aquests augments amb una contenció de la despesa en altres capítols, en els què s’ha previst per enguany uns costos inferiors.

Consum mig i tarifes

La proposta d’un increment de l’1,5% en el preu de l’aigua s’alineava amb la pujada mitja dels impostos municipals per a 2016, malgrat que els augments dels costos operatius justificarien un increment superior. 

A més, Mina diu que "la tarifa de l’aigua a Terrassa és una de les més baixes en relació a la resta de poblacions de més de cinquanta mil habitants de Catalunya, algunes de les quals amb gestió pública del servei". I també que l’increment de la tarifa de l’aigua des del 2012 ha estat "molt per sota" de l’augment que s’ha aplicat a la major part de la resta de ciutats.

A Terrassa el consum mig domèstic d’aigua té un cost de 24,91 euros per trimestre, situant-se en la franja baixa tarifària (càlcul realitzat a partir del consum mitjà de 21 m³ d’aigua per trimestre durant el 2015). Només quatre ciutats tenen un cost inferior en aquest consum. Les 18 restants tenen tarifes més elevades, sent el cost mig de totes elles de 33,13 euros per trimestre. Per consums per sota d’aquesta mitjana, la tarifa de Terrassa encara està millor situada (la tercera més econòmica).