Terrassa fa oposicions per accedir als fons europeus FEDER

L'Ajuntament vol convertir-se en una ciutat intel·ligent i així accedir a les subvencions europees | Si és beneficiària del projecte invertiria 14 milions d'euros en actuacions integrals als barris de Can Palet, Can Palet II, Xúquer, Guadalhorce, Can Jofresa i una part de Cementiri Vell

La Torre
28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:36h
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat aquest dimecres l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (DUSI) de l’Ajuntament de Terrassa en una jornada de la Xarxa Innpulso a Sant Boi de Llobregat. En el marc d’una taula rodona integrada pels alcaldes i alcaldesses de Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Mataró, Cerdanyola i Vilanova del Camí, Ballart ha posat en valor “el nostre compromís, com a Ajuntament i com a Govern Municipal, de garantir que tots els barris de la ciutat tinguin nivells similars de qualitat de vida i justícia social”. 

Després de ressaltar com a exemple d’actuacions integrals al territori els programes d’intervenció que s’han dut a terme els últims anys a La Maurina i al Districte II, acollits a la Llei de Barris, l’alcalde ha anunciat que “ara ens plantegem reptes similars a barris com Can Palet, Can Palet II, Xúquer, Guadalhorce, Can Jofresa i una part de Cementiri Vell, un territori en el qual hi viuen unes 40.000 persones, aproximadament el 20% de la població de Terrassa”.

L'Ajuntament de Terrassa va obrir al desembre del 2015 un procés de consulta a la ciutadania al voltant de l’estratègia DUSI, a través d'una enquesta a www.terrassa.cat/dusi, per tal de recollir les aportacions dels ciutadans i ciutadanes.

A partir de l'enquesta i de diferents estudis i eines de valoració es programaran les mesures a implementar en cas que Terrassa sigui escollida com a beneficiària del projecte, que comportaria una inversió de fins a 14 milions d'euros fins al 2022, aportats a mitges per l'Ajuntament de Terrassa i la Unió Europea. El projecte pot permetre al municipi accedir a Fons Europeus FEDER de creixement sostenible per a projectes de regeneració urbana.

Eixos de l'estratègia DUSI

L'estratègia per a poder optar a aquests ajuts ha d'abordar cinc aspectes prioritaris: econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials, de manera que tots ells afavoreixin un Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de la ciutat, afavorint aspectes com la cohesió social i l'eficiència energètica.

Els principals eixos que l’Ajuntament de Terrassa planteja en la seva estratègia DUSI i que defineixen Terrassa com a ‘Ciutat Saludable’ són: el foment de la convivència i la integració social; la rehabilitació i millora dels barris amb criteris sostenibles i amb una especial atenció a l’envelliment de la població; l’increment de la connectivitat urbana entre nodes funcionals de la ciutat, regenerant equipaments i espais públics; la dinamització de l’economia local i la creació d’ocupació, aprofitant l’especialització del teixit productiu cap a l’àrea de la salut; i l’increment de l’eficiència en la gestió administrativa i en el desplegament d’actuacions municipals a través de les noves tecnologies, la transparència i la participació ciutadana.

“Aquests són els grans pilars del projecte que tenim entre mans i que confiem portar a terme en els propers anys. Un repte concret que volem afrontar i guanyar i per al qual confiem en el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya i del Govern de l’Estat”, ha afirmat l’alcalde Jordi Ballart.

La Jornada sobre Desenvolupament Urbà Sostenible, organitzada per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat en col·laboració amb la Xarxa Innpulso, ha aplegat alcaldes/esses, regidors/es i tècnics/ques municipals, de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, amb l’objectiu de compartir experiències, debatre i reflexionar sobre els seus plantejaments i posicionament vinculats a les estratègies territorials.