Es presenta a Terrassa el llibre sobre el creador de l'estelada

Vicenç A. Ballester, que va estudiar a la nostra ciutat, va tenir una vida intensa i compromesa amb el país | En l'acte de presentació es donarà a conèixer la "Primera Ruta de la Independència", un circuit cultural i polític

La Torre
10 de febrer del 2016
Actualitzat el 12 de febrer a les 12:03h
Aquest dijous, a dos quarts de vuit del vespre, el Centre Cultural de Terrassa acull la presentació del llibre Vicenç A. Ballester Camps (1872-1938) Creador de l'estelada. L'acte comptarà amb la presència dels autors, Joan Muray i Fermí Rubiralta; de l'historiador i editor Rafael Català i Dalmau; i Joan Marc Passada, president de la Fundació Reeixida. La presentació també està organitzada per Omnium Cultural.

En el mateix acte la Fundació Reeixida donarà a conèixer la "Primera Ruta de la Independència". Es tracta d’un circuit cultural i polític a través dels indrets on tingueren lloc els esdeveniments clau del primer independentisme català organitzat del segle XX, aleshores anomenat per la premsa ‘separatisme’ o ‘nacionalisme radical’.

Apunts sobre Vicenç Albert Ballester

Vicenç A. Ballester i Camps és un dels forjadors més destacats de l’independentisme històric català i el creador i popularitzador del símbol independentista català més característic: l’Estelada.

A banda de la creació i difusió de l’Estelada, Ballester va definir moltes de les senyes d’identitat catalanes del nostre temps: va impulsar el moviment antirepressiu (La Reixa i l’Associació Catalana de Beneficència), va ser dels primers a organitzar una Diada Nacional de l’Onze de Setembre reivindicativa i no folklòrica, va ser un element clau de l’aparell de propaganda com a editor i director de publicacions com ara ‘La Tralla’, ‘Renaixement’ i ‘La Tronada’, va col·laborar en diferents capçaleres separatistes i va proposar un himne nacional per a Catalunya abans que ‘Els Segadors’. Però, sobretot, va ser dels primers a copsar la necessitat d’internacionalitzar el plet català.

De portes endins, va emprendre una gran tasca de nacionalització del país esmerçant tots els seus esforços i la seva fortuna personal a impulsar un ampli ventall d’organitzacions que abastava pràcticament la totalitat d’expressions cíviques i culturals (orfeonisme, cant coral, excursionisme, sardanisme, etc.) i a defensar el conreu de la llengua catalana. Per sobre de tot destaca la creació (1904) i el manteniment de les Escoles Catalanes Mossèn Cinto. A més a més, posà en marxa l’edició pionera de la revista infantil ‘En Patufet’.

En el terreny professional, Ballester fou capità de marina i també es dedicà a la importació i exportació de tota mena de productes, així com en la innovació tecnològica: energia hidroelèctrica, gas acetilè, etc.