Txell Miras, Premi Nacional a la Millor Col·lecció

La dissenyadora de Matadepera triomfa amb "Conventual", que parteix de l'atracció per la solemnitat i la sobrietat del vestuari dels ordes religiosos

La Torre
05 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:07h
Txell Miras, al centre de la imatge
Txell Miras, al centre de la imatge | G.C.

La dissenyadora de Matadepera Txell Miras, amb “Conventual”, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya a la Millor Col·lecció. De la seva banda, CARLOTAOMS, amb la col·lecció “Itinerant”, s’ha endut el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya al Disseny Emergent 080 by Desigual de la 17a edició de la passarel·la. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, acompanyat del director del 080 Barcelona Fashion, Miquel Rodríguez ha lliurat aquest vespre els guardons de la present edició.
 
L'acte també ha comptat amb la presència del director de Màrqueting i Comunicació de Desigual, Borja Castresana, empresa patrocinadora del Premi Nacional al Disseny Emergent, i del director de màrqueting i estratègia del saló Who's Next, Boris Provost, que en aquesta edició també col·labora amb el 080 Barcelona Fashion en aquest guardó, oferint al guanyador al disseny emergent la participació a la propera edició del saló parisenc.
 
En el marc de la cerimònia, el conseller Jordi Baiget ha felicitat a les guanyadores i també a tots els dissenyadors i firmes d'aquesta edició del 080, i els ha "encoratjat a continuar participant". Segons Baiget, "el disseny i la indústria, sumats, han de fer progressar el país, amb la innovació i amb la feina ben feta".
 
De la banda, el tàndem de joves dissenyadores Elisabet Carlota i Elisenda Oms, atònites per tornar a rebre el guardó en aquesta edició, han agraït el premi i han assenyalat que "les permetrà seguir treballant".
 
Per la seva part, Txell Miras ha expressat la seva "satisfacció i agraïment, perquè era una col·lecció arriscada i és important que es valori el risc". Així mateix, en relació amb el 080 Barcelona Fashion, ha destacar la importància de "tenir una plataforma que permet als joves creadors mostrar les seves col·leccions i alhora que ens permet als dissenyadors que ja portem temps, mostrar-nos al món". "Barcelona és la ciutat del disseny", ha conclòs Miras.
 
Al seu torn, el director de Màrqueting i Comunicació de Desigual, Borja Castresana, ha volgut reiterar l’aposta “per Barcelona i pel 080”, i ha expressat la voluntat  de la firma, amb patrocini del premi, de “fer un pas endavant en el suport als joves dissenyadors”. A aquest respecte, s’ha mostrat confiat de “poder continuar oferint aquest suport en el futur”.
 
Txell Miras, nascuda a Matadepera, és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Compta amb marca pròpia des del 2004. Des de 2003, treballa per a la línia femenina de Neil Barret. Al 2005 va rebre el Premi Lancôme al millor dissenyador jove de la Passarel·la Gaudí. Un any més tard, va rebre el Premi “Barcelona és moda”a la millor professional del sector. Al 2007, va quedar finalista dels Margo Fashion Awards “El Botó” i finalista del concurs Gen Art New York Fashion Awards. Al 2008 és inclosa al llibre 100 new fashion designers (Ed. Laurence King) i un any després, queda finalista de la LICC (London International Creative Competition). Al 2010, va ser convidada al On/Off de la London Fashion Week.
 
“Conventual”, la col·lecció Premi Nacional 080 d’aquesta edició, parteix de l'atracció per la solemnitat i la sobrietat del vestuari dels ordes religiosos, amb el repte de reinventar aquesta estètica tancada i estricta. Una indumentària on els teixits s’agafen a la llana,  el jacquard, neoprè, viscosa, bambula i prisats. Els colors aposten pel negre, blanc, grisos i marrons. Txell Miras despersonalitza l'individu, fent un homenatge formal i conceptual a un vestuari sobri i senzill però potent i misteriós.