TeC, ERC-MES i CUP es defensen de l'equip de govern atacant on fa mal

"El més honest en aquest cas hauria estat assumir els errors i la incapacitat política per arribar a acords", diu Matilla, en relació a la no renovació de 15 autobusos de la flota del servei municipal

J.M.O.
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:11h
Maria Sirvent, Xavi Matilla i Isaac Albert
Maria Sirvent, Xavi Matilla i Isaac Albert | J.M.O.

ERC-MES, TEC I CUP van tots a una contra l'equip de govern, i aquests dijous ho han tornat a demostrar en una roda de premsa conjunta amb els seus líders Xavi Matilla, Isaac Albert i Maria Sirvent per explicar per quina raó van fer caure en el Ple del passat dijous dia 28 de febrer el dictamen relatiu a la renovació de 15 autobusos de la flota del servei municipal de transport públic.

Xavi Matilla ha afirmat: "La situació a la qual hem arribat en el tema dels autobusos a la nostra ciutat deixa palesa la inoperància i falta de planificació de l'equip de govern amb la celebració d'un concurs de manera il·legal que va quedar suspès. Lamentem que no poguéssim aprovar un dictamen que permeti avançar amb diligència en la urgent renovació que necessita l'actual flota d'autobusos del transport públic municipal".

Pel líder de TeC, que parlava també en nom d'ERC i de la CUP no va ser possible que el dictamen prosperés "per la incapacitat de l'equip de govern d'entendre què vol dir governar en minoria i per la seva manca de predisposició a treballar conjuntament les qüestions importants de ciutat. Una vegada més el govern de la ciutat va presentar la proposta de manera tancada sense haver compartit abans els criteris amb la resta de grups i posteriorment es va negar a treballar conjuntament en una nova proposta, que va presentar TeC i que creiem que és molt més coherent des del punt de vista dels compromisos polítics en matèria de mobilitat i medi ambient, i econòmicament assumible".

Al matí es va efectuar una roda de premsa en la que van comparèixer els senyors Vega, Armengol i Sàmper per valorar el Ple del dia anterior. A la tarda, des del perfil de tuiter oficial de l'Ajuntament de Terrassa es va informar que "l'Ajuntament de Terrassa havia fet una roda de premsa per valorar el Ple" Posteriorment, i com a conseqüència dels comentaris que des de perfils de l'oposició i de ciutadans en general es van produir, es va esborrar el tuit. 

A parer seu, l'equip de govern actua "com si estiguessin ells sòls a l'Ajuntament i que malgrat estar en minoria poden fer el que vulguin com vulguin. I aquesta és la mentalitat que va portar a tres membres a declarar en aquella roda de premsa que els grups de l'oposició, respecte al dictamen dels autobusos, havíem enganyat a la ciutadania per què havíem canviat el vot que havien manifestat en la comissió informativa de territori i el vot final al Ple. Fins i tot Miquel Sàmper es va atrevir a dir amb molta credibilitat i convenciment que havíem tingut un comportament immoral per haver canviat el vot entre la comissió i el Ple".

Matilla ha explicat que el vot en les comissions informatives és únicament per decidir elevar el dictamen al Ple i que en cap cas significa un posicionament definitiu respecte la proposta. "No només ho diem nosaltres, ho ha explicat de manera reiterada i clara el secretari d'aquest Ajuntament en diverses ocasions a la comissió de Territori. Si consulteu les actes de les sessions així queda recollit. No sé si per aquests senyors el Secretari municipal també menteix. Per tant, el regidor de medi ambient que és el president de la comissió de territori ho sap."

Ll'abstenció a un dictamen en comissió, sovint significa, rebla, que s'espera a revisar en profunditat la documentació i/o a comentar amb l'equip de govern la proposta per tal determinar el sentit del vot del Ple. "Per això, després que tots els grups de l'oposició ens abstinguessim en comissió, el més adequat hagués estat que el regidor s'hagués preocupat de parlar amb els grups per tal d'assegurar una majoria en la votació del Ple, fet que no es va produir. De fet, va ser al revés. Va ser TeC que d'una manera transparent i constructiva va traslladar una proposta alternativa al regidor de Medi Ambient abans de ser presentada com esmena al dictamen elevat al Ple. I es va fer amb l'oferiment de treballar conjuntament (ja que no ho havia fet ell com li hagués correspost) en un nou dictamen que fos molt més coherent amb els objectius ambientals o de salut que creiem que compartim".

"En primera instància el regidor ens va dir que si que s'acceptava amb caràcter addicional, és a dir que el dictamen recollís les dues propostes, i en canvi poques hores abans del Ple se'ns va comunicar que no era possible, circumstància que denota un alt nivell de confusió i diria que incapacitat del mateix regidor per prendre decisions. Davant de l'oferiment de TeC a treballar conjuntament en una nova proposta més coherent amb els objectius ambientals compromesos i compartits, hi hagué una rotunda negació per part de l'equip de govern. Ens hauríem de preguntar doncs, qui fa d'oposició a les propostes de treball conjunt per arribar a propostes consensuades i que siguin majoritàries? Qui és el veritable responsable de paralitzar accions importants per a la ciutat?".

"El més honest en aquest cas, per part de l'equip de govern, hauria estat assumir els errors i la incapacitat política per arribar a acords. I a continuació treballar per construir un nou dictamen, en lloc de convocar una roda de premsa per intentar enganyar i camuflar-se amb falsedats, fent veure que la responsabilitat és dels altres".

Isaac Albert (ERC-MES) ha insistit en què no es treballen políticament els dictàmens. A més, ha reafirmat que "el problema d'aquest equip de govern és que és incapaç de generar majories, i això perjudica la ciutadania". "Els dictàmens importants s'han de negociar políticament si no vols fer treballar els tècnics a cegues. El temps de l'ambigüitat en política s'ha acabat. En el tema dels busos cal ser coherents i no quedar-nos a mitges tintes. Si el govern vol defensar-se cal que ho faci fent política, no atacant ni mentint."