Sergi Pérez s'endú el Premi Gaudí 2016 a la millor pel·lícula catalana

La gran nit del cinema català ha coronat 'Truman' de Cesc Gay com a grans vencedora de la gala, amb 6 guardons | Consulta tots els guanyadors a la vintena de categories dels premis de l'Acadèmia del Cinema

Redacció
01 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:03h
La vuitena edició dels Premis Gaudí han coronat Cesc Gay i el seu darrer film, Truman, com a gran vencedors de l'edició 2016, amb un total de sis guardons: millor pel·lícula en llengua no catalana, millor actor principal i secundari, millor actriu secundària i millor guió. La cerimònia comptava, d'entrada, amb tres grans films com a favorits: El Rey de La Habana, Anacleto: Agente secreto –amb 12 nominacions cadascuna– i Truman –amb 11. Tant el El Rey de La Habana com Anacleto: Agente secreto han acabat la nit amb quatre guardons.
 
De les tres, Truman és qui més ben parada ha sortit, amb sis guardons de prestigi. El film s'ha imposat en la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana a Anacleto: Agente secreto, de Javier Ruiz Caldera; El Rey de La Habana, d'Agustí Villaronga; i La Novia, de Paula Ortiz. El gran premi de la nit, però, ha estat per El camí més llarg per tornar a casa, dirigida per l'egarenc Sergi Pérez, que ha vençut en l'apartat de millor pel·lícula –l'únic premi que ha aconseguit–, on s'ha imposat a Barcelona, nit d'hivern, de Dani de la Orden; L'adopció, de Daniela Fejerman; i Un dia perfecte per volar, de Marc Recha.

Una de les sorpreses de la nit ha estat la victòria de Laia Costa en la categoria de millor actriu per la seva vibrant actuació a la producció alemanya Victoria. Pel que fa a la categoria de millor pel·lícula europea, la vencedora ha estat Mandarines. Game over ha aconseguit el premi de millor documental, Atrapa la bandera el d'animació (era l'única candidata) i l'esplèndid telefilm 13 Dies d'Octubre, de Carlos Marques-Marcet, el premi a millor pel·lícula per a TV.

Isona Passola reivindica més pressupost per a la cultura
 
La gala, que ha començat a ritme de "swing", s'ha desenvolupat a partir d'un lema que jugava amb la confusió sonora: "Cinema és Gaudí / gaudir". L'equívoc ha estat un avís que la cerimònia es desenvoluparia a través d'un joc poètic constant, amb ritme contingut i amb els tocs surrealistes de la presentadora, Rossy De Palma. Elegant i imponent, l'actriu mallorquina ha sorprès i desconcertat alhora, amb tocs eixelebrats i una elecció de vestuari d'on en destacaven les lligadures que portava al cap, de trames i estructures impossibles.
 
Sílvia Pérez Cruz ha protagonitzat un dels moments més aplaudits de la nit amb una actuació musical que ha fet vibrar els 2.000 assistents a l'auditori del Fòrum. El discurs d'Isona Passola ha estat l'altre gran moment, amb la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català fent un parlament breu on s'ha mostrat compromesa a establir una xarxa de sales "de proximitat" pel territori i on ha reivindicat un millor finançament per la cultura: "Sense cultura no hi ha país. I sense cinema no hi ha cultura", ha dit, adreçant-se al president Carles Puigdemont i el conseller Santi Vila.
 
Reivindicació femenina, «xulassos imperials» i l'absència de Rosa Maria Sardà
 
La reivindicació femenina també ha estat molt present al llarg de tota la cerimònia, tal com s'ha vist en el fet que els premis als actors masculins han estat donats abans que els de les actrius, subvertint l'ordre habitual. Entre l'apartat de notes curioses, cal destacar la "tècnica de dissuasió de parlaments" que s'ha posat en pràctica, amb un parell d'imponents "xulassos imperials" que, al ritme d'una Star Wars interpretada per la Cobla Contemporània ha fet fora tothom qui sobrepassava el temps permès –Passola inclosa–.
 
Un altre dels punts alts de la nit ha estat el Gaudí d'Honor (Premi Martí Porter) que ha rebut Rosa Maria Sardà. La popular actriu no ha pogut assistir a la gala, però ha aconseguit l'ovació de l'auditori en reconeixement a tota una carrera plena d'actuacions memorables. L'aplaudiment se l'ha endut el seu fill, el realitzador Pol Mainat, qui ha recollit el guardó en la seva absència. Instants abans s'ha viscut l'emoció del record a les figures absents, acompanyats de la veu de David Bowie. Rosa Novell, Àngels Poch, José Sazatornil o Jaime Camino han recordat que el nivell del cinema català és de primera, i que aquest 2015 ha estat un any especialment dur pel que fa a absències significatives.
   
VIII Premis Gaudí: Vencedors
Millor pel·lícula:El camí més llarg per tornar a casa (Sergi Pérez)

Millor director: Cesc Gay (Truman)

Millor pel·lícula en llengua no catalana: Truman (Cesc Gay)

Millor guió: Truman

Millor actriu: Laia Costa per Victoria

Millor actor: Ricardo Darín per Truman

Millor actriu secundària: Dolores Fonzi per Truman

Millor actor secundari: Javier Cámara per Truman

Millor pel·lícula documental: Game Over

Millor pel·lícula d'animació: Atrapa la bandera

Millor pel·lícula per a TV: 13 Dies d'Octubre

Millor pel·lícula europea: Mandarines

Millor fotografia: El Rey de La Habana

Millor Música original: El Rey de La Habana

Millor muntatge: El Rey de La Habana

Millor direcció artística: Anacleto: Agente secreto

Millor vestuari: El Rey de La Habana

Millor maquillatge i perruqueria: Nobody wants the night

Millors efectes visuals: Anacleto: Agente secreto

Millor curtmetratge: El Adiós

Millor so: Anacleto: Agente secreto

Millor direcció de producció: Anacleto: Agente secreto