Treballo amb independència i objectivitat pels drets dels egarencs

"La importància de la Institució de la Síndica per la ciutadania i pel municipi, en atenció al bon govern, és inqüestionable i no pot ser menystinguda", afirma Isabel Marquès, Síndica de Terrassa

Isabel Marquès
28 de gener del 2016
Actualitzat a les 12:43h
La Institució de la Sindicatura Municipal de Greuges ha complert ja deu anys de servei a la ciutadania de Terrassa; crec en consciència que hem fet feina en la salvaguarda i la defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques dels terrassencs i terrassenques que s'han adreçat a l'Oficina de la Síndica.

La reflexió preliminar de la Síndica en el moment d'elaborar el nou informe anual és que no hem de perdre mai la referència dels valors constitucionals i dels drets de les persones. Vivim en un estat social i democràtic de dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia i la igualtat. El Govern municipal, sense cap mena de dubte, treballa amb aquests valors, com també ho fa la Síndica a través de la supervisió de l'actuació municipal qui actua, a més, amb independència i objectivitat vetllant pels drets de la ciutadania.

L'Oficina de la Síndica es posa, dia a dia, al servei de la ciutadania per cercar la justícia, l'escolta, tracta de comprendre la seva vindicació, estudia si té base legal, l'assessora, supervisa la intervenció municipal en el problema, i, si conclou que el dret l'assisteix, procura que es reconegui el seu dret i es faci justícia. En aquest sentit, la importància de la Institució de la Síndica per la ciutadania i pel municipi, en atenció al bon govern, és inqüestionable i no pot ser menystinguda per opinions de representants públics que es manifesten contràries a la presència d'aquesta figura de llarga tradició en països democràtics fent ulls clucs a la realitat social i a les necessitats de la població del nostre municipi.

Voldria dir-vos que és bona, l'Administració que és justa, o sigui que reconeix a cadascú el seu dret; és generosa la que ofereix molts serveis a la comunitat i en facilita el seu accés i la Síndica treballa també per a què sigui humana. I això vol dir que sigui proactiva, que es posi al mateix nivell que les persones particulars i vulgui entendre els seus problemes i treballar intensament per solucionar-los. Des de l'oficina de la Síndica s’ha valorat molt la relació que es manté amb diferents entitats de caire social de la nostra ciutat, destacant que s'ha treballat intensament amb l'entitat Prou Barreres per fer passos dia a dia per aconseguir una ciutat totalment accessible per a tots els seus habitants.

També voldria destacar que, al llarg del meu mandat, he mantingut reunions amb associacions de veïns de Ca N'Anglada on he recollit la seva preocupació per l'incivisme i la mala convivència creixent al barri i he fet arribar la seva queixa, a petició seva, al Síndic de Greuges de Catalunya. Al respecte, vull manifestar la meva preocupació per la problemàtica existent al barri i emplaço, un cop més, al Consistori per seguir treballant per la bona convivència al barri de Ca N’Anglada.

Per finalitzar, amb l'inici d'aquest any 2016 continuo, com ho he estat al 2015, en l'exercici “en funcions” de Síndica fins al moment que es produeixi la designació que correspongui per part de la corporació municipal. Al respecte, aquesta Síndica encoratja al Govern de l’Ajuntament a seguir apostant pels drets de la ciutadania i per la millora de la qualitat de vida dels terrassencs i terrassenques, que celebro que estiguin en la prioritat de l’agenda política.

Vull deixar constància, tanmateix, que cada tema que ha estat presentat a l'oficina de la Síndica ha estat tractat amb rigor, independència i equitat i agraeixo, des de la meva posició de Síndica en funcions, la confiança que la ciutadania de Terrassa i el govern municipal diposita dia a dia en aquesta Institució.

Si em permeteu per concloure la presentació de l'informe anual 2015, deixeu-me fer una última recomanació: "Que el nostre Ajuntament continuï treballant per la defensa de la dignitat dels seus ciutadans, de la democràcia local i del dret a una existència que permeti millorar el benestar i la qualitat de vida de tothom", tal i com s'estableix a la Introducció de la Carta Europea de la Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat de l'any 2000.

Isabel Marquès
Síndica de Terrassa
 

Memòria 2015 de la Síndica de Terrassa