Mig país acumula 80 dies sense ploure

A Catalunya no plou amb abundància des de la llevantada del 2 i el 3 de novembre | Els propers dies estaran marcats per l'estabilitat i temperatures molt suaus

El pantà de Sau, aquest gener
El pantà de Sau, aquest gener | Josep Maria Costa
Redacció
22 de gener del 2016
Actualitzat a la 13:53h
A bona part del país fa 80 dies que no plou. La llevantada del 2 i el 3 de novembre –tràgica per la rubinada que va provocar quatre morts en una residència d'avis a Agramunt- és el darrer episodi de pluja general. A Barcelona es compleix aquest divendres el vuitantè dia sense pluja significativa (més d'un litre per metre quadrat diari) i tot apunta que es podrà superar el rècord històric (85 dies), que data del 1928.

L'amenaça d'una sequera comença a planar sobre Catalunya. Avui ja fa 80 dies que no plou de manera significativa no només a Barcelona sinó també en altres àrees del país com bona part de la Catalunya Central o zones del Vallès o de l'Anoia. De fet, només els fronts d'origen atlàntic han deixat precipitacions més o menys importants a l'Alt Pirineu i l'Aran.
 
A dos dels principals observatoris de Barcelona, el Fabra i el de Zona Universitària, fa just 80 dies que no es registra una precipitació d'1 litre o més. Es tracta d'una xifra molt propera al rècord històric que data del 1928, concretament del 22 de maig al 14 d'agost. És un fenomen excepcional ja que el tercer període de sequera més llarg, l'any 2007, és de “només” 70 dies. Es dóna la circumstància que el 2015 s'ha considerat l'any més càlid i sec des de que hi ha registres a l'Observatori Fabra.
 

Sequera a Sant Bartomeu del Grau, a Osona Foto: Josep Maria Montaner


Un 20% de la pluja habitual

Malgrat la llevantada de principis de novembre, la sequera comença a ser preocupant en molts punts del país. En aquest sentit hi ha moltes localitats on només ha plogut un 20% de la mitjana climàtica, segons dades recollides per TV3. Destaca el mateix cas de Barcelona (36,5 litres per 169 de mitjana); Vic (31,4 per 142); Girona (44,7 per 194) o Tarragona (33,7 per 115,8). A Lleida, en canvi, entre el novembre del 2015 i el gener de 2016 s'han recollit 73 litres, tot just cinc litres menys que la mitjana.

La situació no canviarà en els propers dies. I és que s'espera un cap de setmana marcat per l'estabilitat i temperatures molt suaus per l'època, amb màximes que encara pujaran entre 2 i 3 graus més. Això sí, en punts del Pirineu no es descarten nevades febles amb una cota molt alta, a l'entorn dels 2.000 metres.