Ballbè: «Aturar el projecte de la Serra seria un frau»

L'alcalde subratlla que Ullastrell està "absolutament viu pel què fa a la dinàmica empresarial i comercial" i destaca que «la manca de vigilància i policia agreuja l'incivisme» | El republicà defensa que no es posi la bandera espanyola a l'Ajuntament i subratlla que "com a alcalde, em dec a la voluntat del poble, i és aquesta"

Lluïsa Tarrida
24 de gener del 2016
Actualitzat el 25 de gener a les 12:08h

Ballbé és l'alcalde d'Ullastrell des de l'any 2011 Foto: J.P.


Joan Ballbè va veure com el seu partit no només tornava a sortir vencedor de les eleccions municipals del passat mes de maig sinó que a més en sortia reforçat gràcies a obtenir una majoria absoluta. El republicà afronta una nova legislatura amb alguns reptes pendents però en general satisfet del que s'ha aconseguit fins ara.

Ara farà una mica més de 100 dies que van accedir al govern. Quin balanç en fan?
Molt positiu. Estem planificant un grapat de coses per poder anar assolint objectius i programar accions durant els 4 anys.

Quatre anys governant i sembla que no han patit al desgast, ans al contrari, majoria absoluta. A què creu que és degut?
Tenim un equip excepcional. Un grapat de persones amb bones capacitats, implicades i amb ganes d'aportar d'una manera transparent, propera i amb moltes ganes d'escoltar.

Per què incorporar a l'equip de govern la regidora Mercè Rodó si ERC podia governar en solitari?
No volem governar en solitari, mai ho hem fet, ni mai no ho farem. Necessitem treballar junt amb tothom qui vulgui aportar coses i estigui disposat a fer-ho. Per sort, no només regidors/es, sinó moltes persones implicades que ens ajuden amb el dia a dia. Està clar que la majoria que tenim ens permet una certa tranquil·litat, però ens equivocarem si pensem que podem fer el què vulguem!

Desobeir el requeriment que obliga l'Ajuntament a posar la bandera espanyola és un risc. Està disposat l'Ajuntament a assumir la penalització econòmica i les conseqüències que se'n poden derivar? I com a alcalde? 
Ullastrell té 11 de 11 membres al consistori decidits a tirar endavant amb aquest procés. De moment hi ha un contenciós que pot ser que es perdi i se'ns insti a penjar la bandera. Fins aquí, ningú parla de penalitzacions econòmiques. Com a alcalde, està clar que hi estic disposat: em dec a la voluntat del poble, i és aquesta.

En quina situació econòmica es troba l'Ajuntament a dia d'avui? Com es troba el municipi en relació a l'endeutament?
Econòmicament estem en una situació molt còmode. Puntualment tenim problemes de tresoreria pels retards en què cobrem els ingressos de la Generalitat. Tenim pendent també un contenciós amb la Generalitat pels interessos de demora de la nova escola i que nosaltres ja hem pagat a l'empresa constructora. L'endeutament és inferior al 30% i tenim capacitat per poder-nos endeutar més, tot i que de moment no ho contemplem. Volem fer net d'un crèdit que l'Estat ens va obligar a fer per pagar factures endarrerides a inici del passat mandat.

I parlant d'economia, els pressupostos pel 2016 s'han qualificat de continuistes i de contenció. Hi ha prevista alguna inversió? Quines són les partides que es prioritzaran i què s'haurà de deixar per més endavant?
S'han previst 4 inversions, tot i que està clar que caldrà estar atents a les aportacions i subvencions que puguin venir per part d'estaments supramunicipals. Es tracta de 60.000 euros per poder fer una primera actuació a la Serra, també 25.000€ per poder arranjar una corba perillosa de la carretera a l'alçada del carrer Joan Amat. També 10.000€ per poder fer un col·lector d'aigua calenta de l'escola nova cap al casal per aprofitar la caldera de biomassa. Per acabar, hem previst una petita actuació de 3000€ per poder millorar l'enllumenat públic en termes d'eficiència energètica.

I el deute de les administracions amb l'Ajuntament, com estan?
Actualment, la Generalitat té un deute amb l'Ajuntament d'uns 150.000€. Sabem que la situació econòmica que hi ha al govern del país és complicada, així que ens esperarem pacientment, esperant que el procés per la independència avanci i la situació del país millori, podent gestionar definitivament els recursos propis per poder donar millor resposta a tots els problemes del país.

Sobre les ordenances, quin és el projecte d'aquest equip de govern? Per què s'ha optat a congelar les taxes? 
Aquest govern va fer un exercici d'austeritat important durant uns anys que ens ha permès tenir una economia sòlida. Està clar que som un poble pobre, sense massa empreses i sense més ingressos que els estrictament municipals. En qualsevol cas, amb el nivell de despeses actual, ens podem permetre afrontar inversions i millores en la prestació dels serveis, que és l'objectiu. 

Des de l'oposició es queixa que s'ha reduït el suport a les entitats del poble i que el Casal Cultural necessita ser reactivat. Comparteixen aquesta opinió?
Mai no se'ns passarà pel cap reduir el suport a les entitats. De fet, en aquest mandat i per primera vegada, s'ha creat una regidoria dedicada exclusivament a les entitats. Compartim l'opinió que el teixit associatiu d'Ullastrell és important i vital per la vida al poble, així que tindrà l'impuls i els recursos que sigui necessari en cada moment. Pel què fa al Casal Cultural, l'LRSAL ens obliga a dissoldre l'entitat i incorporar les funcions al propi Ajuntament. Des del govern estem treballant, amb el màxim consens per ajudar a impulsar aquest equipament tant important, com vital pel nostre poble. Estem convençuts que sabrem trobar la fórmula millorada per dinamitzar l'espai de la millor manera.

El carrer de la Serra segueix sent el gran projecte d'aquest mandat. És realment una necessitat? Quina ha estat la recepció per part dels veïns i comerciants de la zona?
Durant el darrer any es va fer tot un procés participatiu per debatre i aportar iniciatives al projecte. Tant ERC, com JxU, qui vam tenir el suport electoral d'una gran majoria al nostre poble, vam incorporar aquesta decisió d'una manera clara i inequívoca als nostres programes electorals i, per tant, seria un frau a la coherència política no tirar-ho endavant. Hem de millorar la Serra en accessibilitat, en cohesió social, en mobilitat i, en definitiva, en fer un poble encara més viu.

Sobre serveis socials, han notat un increment de famílies amb situació de vulnerabilitat? Hi ha casos de problemes d'habitatge social? I sobre les beques menjador, quina és la situació? 
És cert que hi ha casos de famílies amb situació de vulnerabilitat. Ens preocupen especialment les situacions de risc d'exclusió del mercat laboral i les situacions de pobresa energètica, sobretot per l'època de l'any que ens trobem. En qualsevol cas, ajustar-nos i haver de contenir la despesa ens ha permès anar fent front a tots aquests aspectes complementant els ajuts de la Generalitat sempre que ha fet falta.

Ullastrell ha estrenat nova escola. Una vella reivindicació. Satisfets? Quins són els nous reptes a nivell d'equipaments escolars i en el terreny educatiu?
Creiem en la igualtat d'oportunitats. La situació econòmica del país ha obligat a fer retallades i ajustos no desitjats en el camp de l'ensenyament. Des del govern tenim un projecte interessant per complementar la tasca educativa dins la nova escola que actualment està en fase de debat amb l'equip directiu de l'escola. No és un projecte per arrencar de forma imminent, però sí que és important pel seu fort contingut social.
En el camp de la Llar d'Infants, estem treballant amb l'equip docent per potenciar la formació i actualització de dinàmiques per poder incorporar noves eines i més recursos educatius al centre.

Pateix Ullastrell problemes d'incivisme? Quines mesures han dut a terme per combatre-ho.
Malauradament, sí. Tenim una ordenança de civisme aprovada, però la dificultat rau en la capacitat de poder-la aplicar per la manca de dotacions de vigilància i policia. En qualsevol cas, problemes com les defecacions dels animals domèstics, brutícia en els punts de recollida de residus, circular a velocitats no adequades i alguna gamberrada formen part d'actituds que, si bé hem d'intentar reduir, formen part de la dinàmica d'un poble. Sobretot volem incidir en què tots som responsables i que aquestes actuacions ens costen recursos que restem d'altres iniciatives i projectes.

Els robatoris de coure van ocasionar maldecaps a les urbanitzacions. Com fer front a aquesta problemàtica? 
Aquest va ser un fet greu, però aïllat. S'han pres mesures en el sentit de dificultar físicament aquests robatoris i, de moment, sembla que funciona correctament.

Aquest Ajuntament ha apostat clarament per la biomassa. Ha estat una gran inversió inicial. Satisfets en com està repercutint? Quan creuen que es podrà dir que s'ha amortitzat la inversió?
La inversió està amortitzada des del moment en què es va instal·lar. M'explico: les ventades del passat mes de desembre van causar grans destrosses als boscos d'Ullastrell. Actualment, la caldera està consumint combustible del nostre propi terme. Aquest és el millor exemple del què ens permet aquesta instal·lació, però a més, durant uns mesos vam tenir un pla d'ocupació centrat en netejar una finca forestal, tota aquesta fusta, s'utilitzarà també per la caldera. Prevenció d'incendis, neteges i gestió forestal, ocupació i energia sostenible, tot en un únic equipament. Difícil valorar en termes d'amortització comptable tots aquests objectius assolits!

Com està de vitalitat el teixit empresarial i comercial d'Ullastrell? Com han estat rebudes les iniciatives com la fira de l'oli o el mercat de l'intercanvi?
Ullastrell està absolutament viu pel què fa a la dinàmica empresarial i comercial. La Fira de l'Oli està més que consolidada i els productors i comerciants l'han rebut amb molta satisfacció. La fira de l'intercanvi dona resposta a peticions particulars, però està clar que també contribueix a donar vida i incentivar la visita al nostre poble, fet que es transforma en una major afluència de públic als comerços locals.