Els 9 pulmons verds de Terrassa

La ciutat compta amb gairebé una desena d'espais oberts de zona verda

La Torre
04 de febrer del 2016
Actualitzat el 07 de febrer a les 19:00h
Entre parcs i altres espais urbans, compta amb un total de 1.957.284 metres quadrats de zones verdes. 

Els grans pulmons de la ciutat són:

Parc de Vallparadís
Els més de 395.000 m2 de zona verda l'han convertit en un dels parcs urbans més grans de Catalunya. Vallparadís és el pulmó verd de Terrassa amb una longitud de 3'5 quilòmetres. Un dels trets més característics és que hi ha una piscina a l'interior del parc amb més de 4.000 m2 i oberta al públic a partir de Sant Joan i fins a finals d'agost. El Parc de Vallparadís està format per tres torrents: Vallparadís, Monner, i el de les Ànimes. Durant anys els pagesos distingien les diverses zones d'aquest pulmó verd amb els noms de torrent de les Bruixes, Torrent de Sant Pere, Torrent de Santa Maria, Hortes dels Frares, Hortes velles i Hortes de la Font d'en Sagrera.

Parc de La Cogullada
En aquest parc, de 36.400 m2, hi trobareu tres zones diferenciades: un espai de jocs infantils, un altre de passejada i un tercer que combina els dos aspectes anteriors, tots ells ideals per jugar, passejar, asseure's en un dels seus 25 bancs… I la font de la Cogullada, que trobareu a la plaça semicircular que hi ha al front del carrer de Costa Rica. La plaça ha esdevingut un punt de cohesió i de trobada per actes i celebracions vinculades al barri i un lloc habitual pel gaudi del dia a dia dels seus veïns.

Parc de Sant Jordi
El parc de Sant Jordi es troba al l'oest de Terrassa, al barri de Ca n'Aurell, entre els carrers del Pare Llaurador, Dr. Ullés  i places de Zamenoff, de Sant Oleguer i de Freixa Argemí. El parc, amb una superfície de 22.000 m2, és un espai per passejar, jugar, asseure's a llegir... compta amb diferents espais de jocs pensats per diferents edats, i està dotat d'accessos adaptats per facilitar el seu gaudi a tothom. Acull la masia Freixa, una de les joies del modernisme català que l'arquitecte Lluís Muncunill va envoltar d'uns jardins d'inspiració anglesa.

Parc de la República
L'any 2006 Terrassa va estrenar un nou espai verd de 6.000 m2 al barri de Sant Pere Nord, el Parc de la República. El parc compta amb dues zones de jocs infantils: una àrea de jocs per a nens i nenes grans, i una altra per als més petits. També hi trobareu sorrals, una zona arbrada de descans i d'altres zones entapissades d'heures i gespa amb bancs, papereres i fonts.

Parc de Les Nacions Unides
El Parc de les Nacions Unides es va inaugurar el dissabte 7 de maig de 2005. És el parc de final de ciutat que Terrassa té al nord. Amb una superfície de 30.000 m2, gairebé tota ella recoberta per gespa, és el tercer en extensió a la ciutat. El trobareu al nou barri residencial de Can Roca. El parc, diàfan i d'orografia plana, és accessible per tothom. Hi podreu trobar l'espai ideal per practicar qualsevol tipus d'esport a l'aire lliure. Disposa de carril bici perimetral que enllaça l'avinguda de Béjar amb l'avinguda de Lacetània i té àrees de jocs infantils perfectes pel gaudi familiar.

Parc de Gernika
El Parc de Gernika, situat al barri de Torre-Sana, en el punt més alt del carrer d'Àlaba, té 20.000 m². Va ser inaugurat el novembre de 2007. Aquest parc és un homenatge a la ciutat basca del mateix nom que va ser bombardejada per l'aviació nazi l'abril del 1.937. Forma part de la major operació de construcció d'habitatge públic feta a Terrassa, amb 900 nous habitatges. Aquest nou sector residencial destaca per la seva singular arquitectura, obra del prestigiós arquitecte urbanista Manuel de Solà-Morales.

Jardins de la Casa Alegre
L'àmbit que ocupen actualment els jardins de la Casa Museu Alegre de Sagrera havien estat dins els terrenys anomenats "les hortes de Sant Fruitós", pertanyents a la família Sagrera. Els jardins es troben a la part del darrera de la actual Casa Museu Alegre de Sagrera al carrer de la Font Vella, núm. 29, al centre de la ciutat. Està considerada una de les joies modernistes de Catalunya. És una edificació que fou en el seu origen la casa pairal de Joaquim de Sagrera, fabricant tèxtil de final del segle XVIII.

Plaça de Catalunya
Aquesta plaça, amb una superfície de 7481 m², es troba al barri de l'Escola Industrial-Plaça de Catalunya, entre els carrers del Dr. Pearson, Pau Marsal, Lleó XII i de l'avinguda de Barcelona, al nord-est de la ciutat. Ocupa les antigues terres de Can Gorgs, masia que va ser enderrocada entre 1965 i 1967, per urbanitzar l'avinguda de Barcelona. La plaça de Catalunya està formada per una zona enjardinada i un amfiteatre on es celebren cada any sessions de jazz en directe dins el marc del Festival de Jazz de Terrassa així com d'altres activitats d'àmbit ciutadà o veïnal. També hi trobareu una pista esportiva, zones de jocs infantils amb un brollador, un estanyol de planta circular de dos pisos i la escultura anomenada "El Drac Màgic", de l'artista Àngel Màdico.

Parc dels Catalans
El parc dels Catalans, dissenyat des de l'Estudi d'Enginyeria i Urbanisme J. M. Domènech, es troba al centre de Terrassa i s'estén per l'espai lliurat per l'enderroc de l'estació i el soterrament de les vies del tren dels Ferrocarrils de Generalitat. El trobareu entre la Rambla d'Ègara, en la seva part sud, el carrer de Vinyals, el Portal de Sant Roc i la carretera de Montcada. Té una superfície de més de 10.000 m². Es tracta d'una estesa de gespa de superfície ondulada amb espais vorejats per camins, amb punts arbrats i que mira cap a la Rambla.