A Terrassa s'han notificat 182 casos de sida des de 2001

La ciutat commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida posant l'accent en la prevenció i la conscienciació “Accelerant per posar la Sida a zero” és el lema del manifest d’aquest any

La Torre
30 de novembre del 2015
Actualitzat el 01 de desembre a les 17:20h
Paradeta informativa al portal de Sant Roc
Paradeta informativa al portal de Sant Roc | Foto: Marcel Marsal

Paradeta informativa al portal de Sant Roc Foto: Marcel Marsal


Terrassa acull aquesta setmana un seguit d’actes relacionats amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que se celebra l‘1 de desembre des de fa 28 anys. Aquesta jornada és una oportunitat per desenvolupar una acció comunitària de sensibilització i conscienciació de la societat en la lluita contra el VIH a nivell mundial.

Des de la Comissió de la Sida de Terrassa, formada per agents de salut com l’Ajuntament de Terrassa, el Consorci Sanitari i Mútua de Terrassa, amb la col·laboració de les associacions Actuavallès, AIDE, ALBA i LGTB de Terrassa, s’han organitzat diverses activitats de conscienciació i prevenció per eradicar aquesta malaltia, entre les que destaca la prova ràpida del VIH, la instal·lació de diferents punts informatius a la ciutat o un seguit de conferències i xerrades.

La infecció del VIH continua sent un problema de salut pública prioritari, raó per la qual cal continuar comprometent de forma activa a la ciutadania de tots els àmbits, societat civil organitzada i institucions, amb els objectius proposats pel Programa conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/sida (ONUSIDA): assolir, per una banda, la fi de l’epidèmia de la sida l’any 2030 –zero infeccions pel VIH, zero morts relacionades amb la sida, zero casos d’estigmatització i discriminació– i, de l’altra, aconseguir, per a l’any 2020, l’anomenat “objectiu 90-90-90”, augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH diagnosticades, incrementar al 90% el nombre de persones en tractament i que, d’aquestes, el 90% tingui càrrega viral indetectable. Per això, el manifest d’aquest any té com a lema “Accelerant per posar la sida a zero”.

Des del 2001 fins a l’any 2014, a Terrassa s’han notificat 182 casos -153 homes i 29 dones-. Com en el marc general de Catalunya, la població més afectada correspon al grups d’edat entre 25 i 39 anys. Davant la importància de continuar treballant en la prevenció i la conscienciació, durant aquesta setmana, la Comissió de la Sida de Terrassa ha organitzat les següents activitats:

PROVA RÀPIDA DE DETECCIÓ DEL VIH AL CAP NORD
(gratuïta i confidencial) Dies: 1 de desembre, en el marc de la Setmana Europea de la prova ràpida, Dia Mundial de la Sida. Horari : de 10 a 13h i de 15 a 18h. Lloc: CAP Nord. Passeig 25 de setembre s/n Terrassa A càrrec de Consorci Sanitari de Terrassa (CST), i les Associacions AIDE i Actua- Vallès.

JORNADA SOBRE LES ACCIONS DE PREVENCIÓ QUE ES FAN A TERRASSA. A L’HOSPITAL DE TERRASSA. CST
Dia: 1 de desembre Horari: de 9.30 a 12.30h Lloc: Hospital de Terrassa. Carretera Torrebonica s/n. Terrassa Organitza Consoci Sanitari de Terrassa. ESTAND

INFORMATIU ALS CAPS DE TERRASSA
Dia: 1 de desembre Horari: tot el dia Díptics informatius sobre el VIH/sida i preservatius

ESTAND INFORMATIU ALS CENTRES CÍVICS I BIBLIOTEQUES DE TERRASSA
Dia: 1 de desembre Horari: tot el dia Díptics informatius sobre el VIH/sida

ESTAND INFORMATIU A LA PLAÇA DEL RAVAL DAVANT MERCAT DE LA INDEPENDÈNCIA Dia: 1 de desembre Horari: de 10 a 14h A càrrec de l’Associació Actua-Vallès i amb la col·laboració de l’Associació LGTB de Terrassa

CONFERÈNCIA A L’ASSOCIACIÓ ALBA.
“HSH, col·lectiu o vector epidemiològic? Dia: 1 de desembre Horari: de 19 a 20h Lloc: Associació Alba, Plaça Dr. Robert, 1 Terrassa A càrrec de Raúl del Valle de l’Associació Actua-Vallès. "HSH, ¿col·lectiu o vector epidemiològic? "Quina és la situació actual de la epidèmia del VIH? De què parlem quan diem HSH? Què és això de la PreP? I el chemsex?

CONCERT AMB LA CANTAUTORA YOLANDA PÉREZ
Dia: 4 de desembre Horari: 21.00h Lloc: Cafè Limón Limón. Carrer de la Rasa, 70 Terrassa. Organitza l’Associació LGTB de Terrassa

FURGONETA INFORMATIVA I DISTRIBUCIÓ DE CONDONS I LUBRICANTS
Dia: 4 de desembre Hora: 00.00 Lloc: Carrer de la Rasa, 70 Terrassa, (davant del Zurito) A càrrec de l’Associació Actua-Vallès. Amb la col·laboració de l’Associació LGTB.
 

Paradeta informativa davant l'associació Alba Foto: Marcel Marsal