Terrassa posa en marxa un pla de seguretat per Nadal

El major moviment de persones i diners resulta atractiu per als autors de robatoris, furts, estafes i d’altres tipus de delictes de tipus econòmic

La Torre
28 de novembre del 2015
Actualitzat el 04 de desembre a les 8:12h
Un dels tiós que es poden veure a la fira
Un dels tiós que es poden veure a la fira | Eliana Magalhaes
El Consell Municipal de Seguretat de Terrassa ha celebrat avui una reunió ordinària en el decurs de la qual s’ha presentat el pla de trànsit i seguretat que l’Ajuntament desplegarà en les properes setmanes amb motiu de les festes de Nadal. La regidora de Seguretat, Maruja Rambla, acompanyada del tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, ha presidit avui la reunió d’aquest òrgan consultiu, que té per finalitat l’assessorament i l’elaboració de propostes i plans d’actuació en matèria de seguretat ciutadana, i que aplega representants dels grups politics, de les principals entitats de la ciutat i de diferents serveis municipals, a més dels tres cossos policials i el jutge degà de Terrassa.

Amb el Pla Especial de Trànsit i Seguretat Nadal 2015, l’Ajuntament de Terrassa vol garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats i controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint la circulació a determinades zones.

Les festes nadalenques suposen un gran augment d’activitat a les zones comercials de la ciutat, amb més moviment de persones i vehicles, més activitat comercial, més ús de bancs i caixers automàtics, etc. El major moviment de persones i diners resulta atractiu per als autors de robatoris, furts, estafes i d’altres tipus de delictes de tipus econòmic. Per tot això la Policia Municipal elabora i aplica cada Nadal un pla específic, que comporta un augment dels efectius dedicats tant a la seguretat del trànsit com a la seguretat ciutadana a les principals zones comercials de la ciutat.

El pla, que es portarà a terme al llarg de tot el mes de desembre i fins passat reis, pretén fer efectiva i visual la presència d’agents de servei uniformat, augmentant la sensació de seguretat, garantir la seguretat de comerciants i compradors en els seus desplaçaments i activitats, vigilant i controlant les activitats dels comerços i donant seguretat als mateixos, amb especial atenció als horaris més propers als tancaments.

Les zones on es desenvoluparà són les àrees comercials de més afluència de públic: Centre de la ciutat (Illa de vianants i voltants, Plaça Nova) Sant Pere Nord (Zona Rambla Francesc Macià) Ca n’Anglada Sant Pere (Zona Plaça del Triomf, Carrer Ample) La Maurina (Av. Àngel Sallent, Carrer Núria) Altres (Ctra. Castellar, C. Colom, Av. Jacquard, Av. Vallès - Parc de la Llar)

Es preveu un dispositiu ordinari i un d’extraordinari. L’ordinari contempla el patrullatge normal i accions de patrullatge intensiu i dissuasori de forma coordinada amb Mossos d’Esquadra. Durant l’aplicació del dispositiu extraordinari, el patrullatge normal es redueix per coincidir amb dies festius o de cap de setmana, però s’incrementen els efectius en les zones comercials, també de manera coordinada amb Mossos d’Esquadra. Tant en un dispositiu com en un altre, els horaris de prestació del servei policial coincidiran amb els de més moviment i concentració de persones i amb l’horari d’obertura i tancament dels comerços (de 9 a 15 h i de 16 a 22 h).

La Policia Municipal recomana a la ciutadania portar la bossa de mà creuada al davant, sense perdre-la de vista, i amb sistemes de tancament segurs, com ara les cremalleres. Cal evitar portar la cartera en lloc de fàcil accés, com per exemple en les butxaques de darrera, no fer exhibició dels diners i, si s’esdevé víctima o testimoni d’un fet delictiu, denunciar-lo a la policia.

Regulació del Trànsit
La regulació del trànsit està orientada a la protecció dels vianants i a la fluïdesa de la circulació viària. Els punts i zones de regulació de trànsit previstos de manera ordinària seran la Rambla, entre la plaça d’anselm Clavé i el carrer de Gutemberg, la plaça del Doré, el Portal de Sant Roc – carrer del Doctor Cabanes, la cruilla dels carrers Vall i Col·legi i la cruilla d’Arquímedes amb Gutemberg. A més hi haurà motoristes de control del circuit de la zona Centre. En cas de col·lapse, es tancarà a la circulació la zona compresa entre el carrer del Forn, Rambla d’Egara, i carrer del Vall, només circulant aquells vehicles que vulguin entrar a l’aparcament de la plaça Vella o del Portal de Sant Roc, i els veïns de la zona.

L’Ajuntament de Terrassa recomana als ciutadans i ciutadanes desplaçar-se a peu sempre que sigui possible i, quan no, utilitzar el transport públic. En cas d’accedir al centre en vehicle privat, cal recordar que, a més dels aparcaments soterranis situats dins del casc històric, també hi ha d’altres més perifèrics de fàcil accés i pròxims a aquest eix comercial. També es recomana no deixar les compres pels últims dies, i, si es possible, fer-les en dies laborals i en hores que no siguin de màxima afluència.

Renovació del Consell
La sessió de divndres ha estat la primera del mandat, per la qual cosa la reunió ha començat amb la presentació dels nous membres del Consell, fruit de la nova composició del Consistori. També s’ha fet un repàs de la situació actual en l’àmbit de la Seguretat Ciutadana, a partir de les xifres d’accidentalitat i control d’índex delictiu dels primers 10 mesos de l’any. A principis de l’any vinent, durant la propera sessió ordinària del Consell, es presentarà la memòria de Policia Municipal i Via Pública, amb les dades completes de l’any 2015. Finalment, també s’han presentat les línies de treball derivades del Pla Director de Policia (2010), que inclou l’anàlisi i millora d’aspectes com la dimensió de la plantilla, la seva estructura i la implementació de plans de qualitat, formació i comunicació, entre altres aspectes.