Necessitem un govern que tingui clares les prioritats, a qui defensa i representa

Un article de Terrassa en Comú sobre la gestió de l'aigua a Terrassa

La Torre
27 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:11h
En el procés de final de concessió de la gestió del subministrament d’aigua  i de decisió sobre el nou model de gestió, el govern pot comptar amb la col·laboració de TeC. Si el govern té l’interès de defensar els interessos de la ciutadania, que ningú dubti que TeC hi serà. Al costat del govern, arremangant-se per treballar, i posant-hi la força i la valentia que cal per tirar endavant aquest procés, que ara mateix és insuficient.

Ara bé, aquesta és una qüestió seriosa i delicada. No un joc de declaracions. Això no té a veure amb demanar responsabilitat i col·laboració a través de comunicats. Per tirar-lo endavant necessitem que el govern estigui a l’alçade. Nosaltres hi serem, però necessitem un canvi en l’actitud de l’alcalde i del govern.

Fa pocs dies els grups de TeC, ERC i CUP va denunciar que les coses no anaven bé i que calia una reacció. El mateix comissionat va reconèixer que el procés no avançava de la manera prevista, en gran mesura per culpa de les dificultats en la transmissió de la informació requerida a MINA, informació imprescindible per a poder construir els diferents escenaris possibles de gestió de l’aigua. En aquell moment, en què l’oposició posa en evidència les dificultats i es compromet, de manera constructiva, amb mesures per posar-se al costat de l’ajuntament, l’alcalde de Terrassa decideix fer un comunicat a premsa.

En aquest comunicat, en lloc de sumar-se a la línia i a les mesures marcades pels tres partits de l’oposició, decideix defensar l’empresa privada MINA. Tot i la denúncia del comissionat de l’aigua que la informació requerida no està fluint com seria desitjable, Ballart afirma que MINA està complint amb les seves obligacions.

Amb tot això, dimecres ens assabentem que MINA presenta un recurs potestatiu de reposició contra la designació del Comissionat de l’aigua de l’ajuntament. En la notícia publicada a Diari de Terrassa de dijous, el director general de la concessionària afirma que no actuarà en contra “dels seus interessos”. Sobre el traspàs d’informació, afirma que “si MINA deixa de ser concessionària, entregarà aquestes dades just al final de la concessió”.


Poc després de les declaracions de Ballart, l’empresa MINA presenta un recurs administratiu en el qual no reconeix el comissionat de l’aigua ni es considera obligat a trametre la informació requerida. El resultat és una situació ridícula en la qual l’empresa MINA acaba “rectificant” l’alcalde que havia sortit a defensar-los, corroborant que les declaracions de l’alcalde no eren certes.

No obstant això, ja no és qüestió que en les declaracions de l’alcalde es facin afirmacions que són falses. No és el primer cop que passa en unes declaracions a premsa, i estem segurs que tampoc serà el darrer. De nou, és sobretot un problema de prioritats polítiques, de tenir clar que la feina d’un alcalde és defensar els interessos de la ciutadania i, fins i tot, de capacitat i de respecte a la ciutat i a la dignitat amb la qual s’ha d’exercir la funció d’alcalde.


Ballart va prioritzar defensar una empresa privada a donar la raó als 3 grups de l’oposició (TeC, ERC i CUP). Però hi ha una qüestió pitjor en tot això. Va decidir posar-se al costat de l’empresa privada MINA en lloc del costat de la ciutadania. En lloc de defensar els interessos de la ciutadania, malgrat la claredat de les crítiques i denúncies fetes per diferents partits polítics o el propi comissionat de l’aigua encarregat de la gestió d’aquest procés. I això no es pot tornar a repetir.

El govern del PSC i CIU no està defensant els interessos de tota la ciutadania de Terrassa, sinó els d’una empresa privada. Terrassa no es pot permetre un govern que actuï de “majordom” de determinats actors de la ciutat que actuen de “tap” d’iniciatives que es podrien tirar endavant des de l’ajuntament. El govern ha d’escollir a qui defensa i a qui representa.


Necessitem un govern que tingui clares les prioritats de la ciutat, i tingui la capacitat i la valentia, utilitzant totes les eines de què disposi la institució i davant de qui sigui, per defensar els interessos de la ciutadania.