Cecot demana als ajuntaments un règim transitori per societats privades

És una figura jurídica molt freqüent entre microempreses i petites empreses de la comarca

La Torre
28 de novembre del 2015
La patronal Cecot ha enviat una carta als alcaldes i alcaldesses dels municipis del Vallès Occidental per sol·licitar-los la revisió de les seves ordenances municipals en matèria fiscal a fi i efecte d’establir un Règim Transitori, similar a l’establert a nivell d’imposició estatal, per a les SCP afectades pel canvi de normativa de la nova Reforma Fiscal. Aquest Règim Transitori a nivell municipal ajudaria aquestes empreses a prendre les decisions que lliurament els convingués, sense que es puguin trobar coartades per uns costos que no els permetin adequar-se a la nova normativa en funció de les seves necessitats. 
La Reforma Fiscal aprovada recentment pel Govern estatal ha incorporat, entre d’altres, un canvi de tributació que el Ministeri d’Hisenda farà efectiu a partir del proper u de gener, i que obliga les SCP a passar a tributar per l’Impost sobre Societats.

El canvi suposa que les Societats Civils amb objecte mercantil s’incorporaran, a partir d’aquesta data, com a contribuents de l’Impost sobre Societats, el que comporta per a moltes petites empreses assumir una major complexitat administrativa perquè estaran obligades a dur la comptabilitat segons les normes del Pla General Comptable, a banda de l’impacte tributari afegit.

El Ministeri d’Hisenda, conscient de la magnitud i conseqüències d’un canvi com aquest que modifica, de cop i volta, les “regles del joc”, ha establert una Disposició Transitòria en la vigent Llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques on estableix un Règim Transitori de forma que les societats que per motiu del canvi normatiu optin per canviar la seva forma jurídica no tinguin impactes tributaris.

Però la realitat és que aquesta normativa general sols pot arribar allà on té competències, i aquestes SCP es poden trobar que, si opten per aquesta sortida, tinguin algunes taxes municipals a les que hagin de fer front com, per exemple, la taxa per transmissió de llicències de mercats. És per tot això que la Cecot ha sol·licitat als Ajuntaments la revisió de les seves ordenances i la posada en marxa d’una disposició transitòria, i s’ha posat a disposició dels equips de govern per comentar, aclarir o donar suport tècnic a aquesta demanda en benefici de les microempreses.
 
Sobre les Societats Civils Privades
Les Societats Civils estan conformades principalment per microempreses i petites empreses que només a Catalunya sumen 41.330. Aquest tipus de societats es caracteritza perquè dos o més autònoms uneixen les seves forces i s'associen per dur a terme un negoci que fins al moment tributava en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i, en conseqüència, podia optar per qualsevol dels mètodes d'estimació existents, entre ells el de mòduls si era el cas. Amb el canvi que es planteja a partir d'1 de gener, tributaran per Impost de Societats i, en conseqüència, hauran d'oblidar tots els mètodes d'estimació per mòduls i hauran de tributar com qualsevol altra societat mercantil i portar comptabilitat ajustada al Pla General Comptable.