Exigim l'inici de les obres de l'Ins Can Roca al mes de desembre de 2015

L'AMPA de l'institut egarenc ha redactat un manifest per tal de donar a conèixer la seva reclamació que es construeixi un edifici que pugui acollir els alumnes que actualment estudien en barracons

AMPA Ins Can Roca
23 de novembre del 2015
Atenent una vella reivindicació de la comunitat educativa local, iniciada l’any 2008, on es reclama la construcció d’una infraestructura educativa nova a la zona nord de Terrassa per atendre les noves necessitats que es generaran en un futur en el marc de l’educació secundària OBLIGATORIA, es va aconseguir que a la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya de l’any 2011, contemples la disposició 16 que remarca la prioritat d’elaborar un informe abans d’acabar l’any 2011, que contingui una anàlisi de les necessitats i la programació d’actuacions per a establir les prioritats de construcció de determinades infraestructures educatives, entre elles l’INS Can Roca. Quines promeses ha fet el departament d’ensenyament a partir d’aquest moment?

1. Entre abril i maig de 2012: presentació del projecte educatiu de l’INS Can Roca als pares de 6è de primària. L’actual Directora informa que els primers cursos s’hauran de realitzar en barracots de manera temporal, però diu estar molt animada perquè hi ha el compromís verbal del delegat territorial, senyor Lluís Baulenas, que en dos anys es construirà l’edifici (edifici acabat al 2014).
2. Any 2013. Primera reunió de l’ AMPA de l’INS CAN ROCA amb el Sr. Baulenas: l’administració diu que no hi ha diners i es retarda la construcció de l’edifici segons el següent calendari: Fase del projecte l’any 2014, fase de licitació el 2015, edifici acabat el 2016.
3. Reunió de Novembre de 2014: Reunió seguiment del projecte.
4. Reunió al Maig 2015: el Sr. Baulenas presenta l’avant-projecte de l’edifici, i es confirma que segons els terminis fixats, durant el curs 2016‐2017, l’edifici estarà acabat.
5. Reunió d’octubre de 2015: El senyor Baulenas comunica als reunits que es retarda el procés, que tot esta per fer i el termini previst (que no real) de construcció és de 30 mesos (abril de 2018 edifici acabat). 

Fins aleshores l’institut continuarà instal·lat “PROVISIONALMENT” a un parc públic a l’avinguda de Béjar de Terrassa, per quart any, desenvolupant la seva activitat docent a barracots, infraestructures de caràcter temporal, que NO PODEN ALBERGAR:
- biblioteca,
- sala d’actes
- aules d’estudi,
- gimnàs,
- pistes poliesportives exteriors
- laboratoris condicionats adeqüadament
- cafeteria
- despatxos pels diferents departaments ( ciències, llengües, etc)
- aula de plàstica
- despatxos de tutories

La instal·lació de nous mòduls provocarà que el espai cedit per l’ajuntament (parc públic) sigui insuficient, limitant cada cop més a l’equip directiu de poder tirar endavant en condicions òptimes el seu projecte educatiu. Hem de tenir en compte que el curs 2016/2017 entren tres línies de primer d'ESO i sortiran dos batxillerats, del propi institut. L’educació i el dret a la mateixa és un pilar basic de la nostra societat. La construcció d’aquesta infraestructura educativa, no és ja una necessitat local, sinó que és una acció de país, i una obligació institucional de l’administració de la Generalitat de Catalunya, que està fent el ridícul ignorant aquesta demanda.

Com informa Unicef en el seu dossier de març del 2012 sobre el dret a l’Educació a Catalunya (Xavier Bonal): “Les omissions de la política educativa també són visibles en les desigualtats existents entre centres pel que fa a les seves condicions, no estrictament relacionades amb la seva composició social. L’augment d’aularis prefabricats experimentat en els darrers anys demostra una manca de previsió de l’evolució de la demanda educativa i de l’oferta de places. La qualitat de l’oferta ineludiblement té conseqüències sobre el comportament d’una demanda educativa que tendeix a evitar els centres en pitjors condicions. Els retards en la construcció definitiva d’alguns centres ubicats provisionalment en aularis prefabricats accentua encara més aquestes desigualtats”.

Per tot això, els pares i mares dels alumnes de l'Ins Can Roca i entitats adherides: 

EXIGIM: La construcció immediata de l'Ins Can Roca, i la finalització de l'obra d'aquesta infraestructura educativa durant l'any 2017. Acomplint, així, amb els terminis amb els qualses va comprometre el senyor Lluís Baulenas.

EXIGIM: L’inici de les obres al mes de desembre de 2015, tal i com el delegat territorial del Departament d'Ensenyament va garantir

EXIGIM: El compromís per escrit del departament d'Ensenyament de l'acompliment d'aquests terminis, mitjançant una reunió que es farà al nostre centre docent.

EXIGIM: Que els responsables del departament d'Ensenyament es trobin l'AMPA en esl dies que posem a la seva disposició.