Els restaurants oferiran endur-se les sobres en carmanyoles

El Consorci de Residus torna a promoure la iniciativa que compta amb l'adhesió de 27 establiments a Terrassa, un a Matadepera, onze a Vacarisses, dos a Viladecavalls i un a Rellinars

A.S./La Torre
21 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:38h
Presentació de la campanya contra el malbaratament alimentari
Presentació de la campanya contra el malbaratament alimentari | Marcel Marsal

Molts cops quedem tan tips dels àpats en restaurants que ens deixem una part del menjar al plat, un fet que genera per una banda un volum de residus molt elevat i per l’altra un greuge davant les persones que no tenen possibilitat de menjar en condicions. Amb l’objectiu de reduir aquesta situació, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha presentat la segona edició de la campanya Acaba’t el plat a casa, una iniciativa que ofereix carmanyoles als clients amb les sobres del seu àpat i que es celebrarà del 21 al 29 de novembre.  

En total s'arriba a 18 municipis del Vallès Occidental, membres del Consorci per a la Gestió de Residus. La iniciativa rep el suport dels ajuntaments de la comarca i la col·laboració del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell i del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, així com del col·lectiu de restauradors Cuina Vallès i de la Diputació de Barcelona.

El president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba, ha explicat que “volem agrair als gairebé 140 restaurants de la comarca que volen tirar endavant aquesta campanya que no només és una campanya de residus, per reciclar, sinó que també té un valor social i un valor econòmic. Encoratgem als restaurants que encara no hi participen que s’hi puguin adherir”.

A Terrassa hi participen un total de 27 restaurants (L'Alegria del Teatre, Qui Cuina, Donau, La Casa de l'Avi, Doll Bretó, La Trobada, Can Sues, Zurito, Toca-teka, Súbit, Sara, Première, Norden, Mesón Calmaestra, Llumí, L'Hort d'Ullastrell, La Terrassa del Museu, La Botigueta, La Antorcha, Grinzing, El rovell de l'ou, Els 4 vents, La Torreta, Mun Cuina Evocativa, La cuina d'en Brichs, Cafè Teatre, 3 de Nou). A la resta de la demarcació hi ha 1 restaurant a Matadepera (Can Vinyers), 11 a Vacarisses (Bar La Asociación Torreblanca II, Bar Poliesportiu, Mar Restaurant Camí de l'Obac, Bar Teresa, Cal Quim, Cal Xavi, La Bona brasa, La Graella de Vacarisses, La Pastora, restaurant Cal Kiku, El Cingle), 2 a Viladecavalls (Ristol i Can Mir) i 1 a Rellinars (Ca La Pepa).
 
La campanya en qüestió es basa en proposar al client que si no s’ha pogut acabar allò que ha demanat al restaurant, té l’opció d’endur-s’ho a casa i congelar-lo, reescalfar-lo o fins i tot deconstruir-lo per fer-ne un nou plat. “Voldríem que la gent s’ho acabés tot aquí, però a vegades no pot ser, i per això aquesta campanya ens permet dir-los sense problema que té l’opció d’endur-s’ho a casa, perquè a vegades en fred pot semblar de pobre demanar-ho”, explica Jordi Roca, president del Gremi d’Hosteleria de Sabadell, Jordi Soca.

10.000 carmanyoles de material compostable

Fins al moment, el Consorci ha repartit més de 10.000 carmanyoles i s’espera que se’n puguin demanar algunes més, ja que la campanya està oberta a que hi participin nous restaurants.

Com a novetat, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental dels elements d’un sol ús d’aquesta campanya, tant les carmanyoles com les bosses són de material compostable, i per tant, s’han de llençar al contenidor de l’orgànica. D’aquesta manera es transformaran en compost i no suposaran un augment dels residus de plàstic. Es tracta d’un producte nou i atractiu per als restaurants que ha tingut molt bona rebuda.